Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Slaveri er stadig udbredt over store dele af verden

Op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold, hvor de blandt andet arbejder på fabrikker for lyssky bagmænd.
Op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold, hvor de blandt andet arbejder på fabrikker for lyssky bagmænd.

Moderne slaveri er stadig udbredt i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Ifølge en ekspert i forretningsetik er der brug for handling, fordi det er er et overset fænomen.

”Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk,” siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: ”Bomuldsmarkerne er verdens største arbejdsplads for børn”

De seneste estimater viser, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Hvert år tjener de mere end 1.050 milliarder kroner (150 milliarder dollars) til deres bagmænd, der putter pengene direkte i lommen.

Selv om problemet altså primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi danskere let komme til at bidrage til slaveriet, uden at vi ved det, mener Helena Barton. Det skyldes, at globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden.

”På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det,” siger Helena Barton.

LÆS OGSÅ: ”H&M indgår aftale om at forbedre arbejdsforhold for 1,6 millioner tøjarbejdere”

Hun mener, at der er brug for at sætte fokus på problemet i de internationale politiske fora. Med indførelsen af ’The Modern Slavery Act 2015’ i Storbritannien er der allerede krav om, at danske virksomheder, som opererer i Storbritannien, og som har en global omsætning på mere end 400 millioner kroner, fremover skal redegøre for deres indsats mod slaveri.

For virksomheder, der vil komme slaveriet til livs, er der hjælp at hente i eksempelvis FN’s Guiding Principles on Business and Human Rights.