Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Sydafrikas ambassadør roser danske designere

Nelson Mandelas datter Zindziswa N Mandela roser designere for deres sociale arbejde gennem den danske hjælpeorganisation Nordic Designers Aid.
Nelson Mandelas datter Zindziswa N Mandela roser designere for deres sociale arbejde gennem den danske hjælpeorganisation Nordic Designers Aid.

Sydafrikas nye ambassadør i Danmark, Zindziswa N Mandela kalder det generøst, at danske designere har valgt at donere deres kollektionsprøver og overskudsproduktion til Nordic Designers Aid (NDA), der vil bruge tøjet til at brande nordisk design i Sydafrika og gennem salg af tøjet generere midler til at hjælpe teenagemødre i landdistrikterne omkring Cape Town til en fremtid og en uddannelse.

De danske designere, der har valgt at indgå i samarbejdet, er Ganni, Eva & Claudi, Henrik Vibskov, Iben Birch Beck, Nümph, Sophia Lee, Storm og Marie og Vibe Johansson.

LÆS OGSÅ: “Fokus på dansk mode ved verdens største designevent i Cape Town”

Den første sending af det danske designertøj vil blive sendt til Sydafrika inden nytår, hvor det vil blive solgt i Stellenbosch og Cape Town i forbindelse med den sydafrikanske modefestival, Design Indaba, der afvikles i Cape Town i februar.

”Vi har valgt at koncentrere vores indsats i landdistrikterne, hvor det internationale hjælpearbejde er ikke-eksisterende. Mange teenagemødre og deres børn er i dag overladt sig selv i fattige townships uden hjælp fra det offentlige eller familien. Det er en social arv, vi er nødt til at ændre gennem uddannelse,” siger NDAs stifter antropologen Maria Claudi blandt andet i en pressemeddelelse.

Uddanner teenagemødre i smykkedesign

NDAs mål er at etablere et ”Arts, Culture and Design Center” i landdistriktet Grabouw udenfor Cape Town, hvor der skal undervises i design og kreativitet. NDA samarbejder desuden med Stellenbosch University om etablering af en toårig smykkeuddannelse, hvor teenagemødrene kan skabe sig en fremtid ved at lære et håndværk baseret på bæredygtig produktion. For Sydafrikas ambassadør er det kreative element i NDAs arbejde afgørende.

”Det at udtrykke sig kreativt er en vigtig drivkraft for social forandring og menneskelig udvikling. Det kan spille en vigtig rolle i forbindelse med økonomisk udvikling og udryddelse af fattigdom, siger Zindziswa N Mandela.