Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Mål dine produkters miljøaftryk med Higg Index

Et letanvendeligt og gratis online værktøj kan nu måle din virksomheds produkter ud fra en global standard og pointsystem, der guider dig til at se de bedre miljømæssige valg.
Et letanvendeligt og gratis online værktøj kan nu måle din virksomheds produkter ud fra en global standard og pointsystem, der guider dig til at se de bedre miljømæssige valg.

Rapid Design Module er blandt de fire moduler (Facility, Brand, Product og Retailer), der til sammen udgør Higg Index. Rapid Design er produktbaseret og indeholder fem elementer: materiale, produktion, emballage, forbrugsfase og genanvendelse. Disse elementer kan man som virksomhed måle på, ved hjælp af det online værktøj, som Rapid Design Module er.

I denne uge afholdt Danish Fashion Institute DAFI Academy om Rapid Design Modulet i Higg Index. Foredragsholder var Suzi Christoffersen, der er grundlægger af Closed Loop. Til at introducere Higg Index var Baptiste Carriere-Pradal. Han er vicepresident i Sustainable Apparel Coalition (SAC), som står bag Higg Indexet.

LÆS OGSÅ: “DAFI Academy om Higg Index Rapid Design”

Rapid Design Module fungerer sådan, at man som virksomhed opretter sig på modulet hjemmeside. Derefter kan man gå ind og få et billede af den miljømæssige påvirkning, som ens produkt har. Man begynder med at oplyse materialerne for produktet, hvorefter man let bliver guidet igennem de forskellige trin helt til slut- og genanvendelsesfasen.

Ved hver tilføjelse får man tildelt nogle point for, hvor bæredygtig valget er med fokus på miljøet. Et valg i materialedelen kan eksempelvis have en negativ virkning længere fremme i værdikæden under forbrugsdelen. Det kan for eksempel forekomme, hvis man i designdelen vælger en efterbehandling på sit produkt, der gør, at det hos forbrugeren skaber en større miljøbelastning at rengøre.

Igennem hele processen guider programmet en til at se de mere bæredygtige valg, og man bliver derfor oplyst om bedre miljømæssige beslutninger igennem hele værdikæden. Det er især i materiale- og produktionsdelen, man skal være opmærksom, da 40 procent af de fodaftryk, man sætter, foregår her. Det samme gælder forbrugsfasen, der også har en stor miljøbelastning. Til sammenligning fylder transport i gennemsnit kun tre til seks procent af det miljøaftryk, man efterlader.

LÆS OGSÅ: “Inditex fremlægger plan for bæredygtighed i Kina”

Når man har gennemført guiden, bliver man introduceret for et diagram, der let overskueligt og specifikt viser resultatet for produktet. Jo højere score, des mere miljøvenligt er produktet. Herefter kan man gå tilbage og ændre i de forskellige led og elementer og forbedre sit produkts miljøbelastning.

Baptiste Carriere-Pradal mener, at det som virksomhed er vigtigt at fokusere på, at Rapid Design Module giver let anvendelige oplysninger og er udarbejdet sådan, at virksomheder uanset størrelse kan være med.

“Higg Index Rapid Design Module henvender sig ikke kun til store virksomheder. Mindre og nystartede virksomheder kan sagtens gøre brug af værktøjet. Det er simpelt og meget let at anvende, og jeg vil især anbefale de nyere virksomheder at gøre det til deres vision trin for trin at bruge det til at arbejde hen imod at minimere deres miljøpåvirkning,” siger Baptiste Carriere-Pradal under foredraget om Higg Index.

LÆS OGSÅ: “Bæredygtigt bomuld vækster med over 100 procent på et år”

I Danmark bliver der på årsbasis sendt 24.000 tons tekstiler til forbrænding. Også i produktionsdelen går der en hel del ressourcer til spilde. 20 procent af metervaren til et par jeans bliver eksempelvis ikke brugt men skåret fra.

Higg Index er en global målestandard, som gør det let for alle at måle sine produkters miljøpåvirkning og benchmarke overfor andre virksomheder. Sportsmærker som Nike, Puma og Adidas anvender Higg Index ligesom mærker som Burberry, H&M og Levis. I Danmark bruges det blandt andet af Bestseller, Danish Fashion Institute, Ecco, IC Group og Novozymes.

Det online værktøj er gratis, og kan findes her.