Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Modekoryfæ revser designeres arbejdsvilkår

Suzy Menkes skriver i forbindelse med Raf Simons afsked med Dior, at designere ikke får tid til kreativitet på grund af et evigt pres om at producere nyt.
Suzy Menkes skriver i forbindelse med Raf Simons afsked med Dior, at designere ikke får tid til kreativitet på grund af et evigt pres om at producere nyt.

Raf Simon forlod for nyligt Dior som chefdesigner, og udadtil forlod parterne hinanden i god ro og orden, fordi han forlod firmaet af personlige årsager.

Det er dog ifølge Suzy Menkes ikke helt så ligetil. For som personlig ven af Raf Simon oplevede hun en designer, der til sidst end ikke havde tid til at finde nye inspirationskilder til sine kreationer. Det skriver den 71-årige modejournalist i en kommentar på Vogue.

”Jeg husker en episode: til sidste års Frieze kunstmesse sendte jeg en tekst til Raf, som jeg har kendt siden hans første kantede skoledrengeudtryk i herretøj for 20 år siden. Jeg spurgte ham, hvilket telt han var i, og hvor han kunne mødes. Svaret, som stadig er på min telefon, var dette: ”Jeg savner virkelig dette – men tidsplanerne er nu så stramme med endnu et show i december. Bare en forfærdelig agenda”,” skriver Suzy Menkes.

LÆS OGSÅ: ”Raf Simons forlader Dior”

Hun skriver videre, at tiden er den største udfordring for modedesignere, som ellers er omgivet af assistenter, rejser på første klasse, har elegante huse og omgås berømtheder.

”Designere – som af natur er følsomme, emotionelle og kunstneriske mennesker – bliver bedt om at påtage sig så meget. For meget,” skriver Suzy Menkes.

I den forbindelse nævner hun flere eksempler på store designere, der er bukket under for presset såsom Alexander McQueen og John Galliano, eller som lever en tilbagetrukket tilværelse væk fra rampelyset såsom Phoebe Philo og Hedi Slimane.

LÆS OGSÅ: ”Balenciaga udnævner Demna Gvasalia som ny chefdesigner”

Hovedproblemer skal ifølge Suzy Menkes findes i det voksende antal deadlines blandt alle modeaktører, som gør, at selv de store modefirmaer hele tiden skal kreere nye linjer. Derudover er der de sociale medier, som æder designernes tid i kampen om at få opmærksomhed.

”De mennesker, der lider mest under højhastigheds-mode, er uden tvivl de kreative, som er hjertet og sjælen i vores branche. Uden dem er der ingen mode – bare et ekko af idéer. Intet virkelig nyt, bare gentagelse forklædt som opfindelse,” skriver Suzy Menkes.

Hun håber derfor, at modeverdenen vil takke Raf Simons for hans afsked, som hun ser som et modigt standpunkt.

Kilde: Vogue.co.uk