Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi

Modebranchen mærker ikke fremgang i udlån til dansk erhvervsliv

Penge- og realkreditinstitutters udlån til erhvervslivet er steget knap to procent det seneste år, men modebranchen har fortsat problemer med finansiering.
Penge- og realkreditinstitutters udlån til erhvervslivet er steget knap to procent det seneste år, men modebranchen har fortsat problemer med finansiering.

Erhvervs- og Vækstministeriet skriver i en pressemeddelelse, at det går bedre med at finansiere udviklingen af virksomheder. Store virksomheder oplever dog fortsat finansieringssituationen bedre end små virksomheder.

“Jeg er glad for, at udlånet til de danske virksomheder over det seneste år er gået i den rigtige retning. Vi må imidlertid ikke glemme, at der er virksomheder med gode projekter, der har svært ved at opnå finansiering i penge- og realkreditinstitutterne. Det gælder især de mindre virksomheder og de nye virksomheder, der endnu ikke har nået at opbygge en solid forretning,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

LÆS OGSÅ: “Nyt fællesskab vil styrke modevirksomheders forretning”

Modeselskaber er ifølge brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T) blandt de virksomheder, som fortsat har svært ved at få lån i bankerne.

”Det er et stort forhandlingsemne, hvem der skal lægge kreditten for vores medlemmers varer. Bankerne er ikke særlig villige til at hjælpe med at finansiere modevirksomhederne,” siger Michael Hillmose, eksportchef i DM&T, til Fashion Forum.

Han forklarer, at hvis man kigger på modebranchetallene, er der en økonomisk bedring, som skyldes, at de økonomisk udfordrede har drejet nøglen om, mens de tilbageværende er gode til at drive en forretning.

LÆS OGSÅ: “Sådan støtter Vækstfonden din vækst”

Det hjælper dog ikke de mindre virksomheder, der fortsat har et økonomisk hul mellem afgivelse af ordrer for tøjproduktionen til, hvornår de kan inddrive indtægterne hos de butikker, der køber tøjkollektioner.

”Hvis man skal udvikle forretningen, kan man spørge kapitalfonde eller private investorer, men når det kommer til ordrebøgerne, er der ikke mange andre at bruge end bankerne. Alternativt kan man rent finansielt arbejde med kreditterne hos ens kunder, men de færreste vil give lange kreditter,” siger Michael Hillmose.

De nye analyser fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser, de virksomheder, som får helt eller delvist afslag på lån, har en betydeligt lavere overskudsgrad end de virksomheder, som opnår lån.