Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Indsamlere af brugt tekstil får eget certifikat

At sende sit brugte tøj til “genbrug” er ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at tøjet faktisk genbruges. Derfor vil et nyt projekt skabe et certifikat til indsamlere af brugte tekstiler, som forbrugerne kan orientere sig efter.
At sende sit brugte tøj til “genbrug” er ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at tøjet faktisk genbruges. Derfor vil et nyt projekt skabe et certifikat til indsamlere af brugte tekstiler, som forbrugerne kan orientere sig efter.

Noget af det tøj, vi står og sorterer op og sender til genbrug, bliver hverken genbrugt eller genanvendt så meget som det kunne. I de mest grelle tilfælde ryger tøjet til forbrænding i stedet for at blive anvendt på nye måder – fra genbrugstøj i andre forbrugeres garderober til fibre i hundetæpper – eller andet, hvor brugte tekstiler kan anvendes.

Men det vil et pilotprojekt nu råde bod på. Målet er på længere sigt at skabe et certifikat, som de indsamlere af brugt tekstil, der håndterer brugt tøj mest bæredygtigt, kan hænge op på indsamlingscontaineren, i butikken eller på anden vis vise frem til forbrugerne.

LÆS OGSÅ: “Nyt koncept til salg og køb af genbrugstøj”

Forudsætningen for at kunne udstede sådan et certifikat – en art ‘genbrugsgaranti’ – er, at der er ensartede og dækkende standarder. Og de standarter er der nu en række indsamlere, som er i gang med at teste. Certificeringssystemet omfatter blandt andet kriterier for hvert enkelt led i værdikæden for genbrug og genanvendelse.

“De aktører, vi har inviteret til at være med, er H&M i Norge, Fretex i Norge, Myrorna i Sverige og UFF i Danmark. De har allerede nogle indsamlingssystemer, de kører med, og der undersøger vi, hvordan de indsamler, sorterer, genbruger og genanvender tøjet holdt op mod de kriterier, vi har opstillet,” fortæller Nikola Kiørboe, der er konsulent i Copenhagen Resource Institute, som er en af tovholderne på pilotprojektet.

LÆS OGSÅ: “Afrikanske kæmper siger nej tak til genbrugstøj”

“Det, der er målet, er at skabe en certificering, så forbrugerne kan se, at dem, der har certifikatet, ikke bare sender tøjet til forbrænding, men faktisk genbruger og genanvender tøjet mest muligt,” siger Nikola Kiørboe.

Forbruget af nye tekstiler i de nordiske lande er stigende. Samtidig smider indbyggerne i de nordiske land stadig størstedelen af tekstilerne i skraldespanden efter de er brugt. Det betyder at værdifulde ressourcer, som kunne være genbrugt eller genanvendt, går til spilde. Forhåbningen er, at når forbrugerne kan se, hvordan og hvor meget det tøj, de sender til genbrug, bliver brugt, så vil de putte mere i genbrugscontaineren i stedet for i skraldespanden.

LÆS OGSÅ: “Danske mærker vil gerne være bæredygtige”

“Vi har tidligere undersøgt, hvor meget der bliver indsamlet, og vi ved, at der er rigtig meget, der ryger i skraldespanden. Vi håber, at en certificeringsordning kan være med til at øge mængden af tøj, der bliver samlet ind, og at det, der bliver samlet ind, bliver genbrugt og genanvendt mere,” siger Nikola Kiørboe.

Målet er, at indsamlingen af tekstiler i de nordiske lande inden for 10 år skal fordobles og at 90 procent af de indsamlede tekstiler bliver genbrugt eller, når genbrug ikke længere er muligt, genanvendt. Samtidig vil certifikatet også sørge for, at indsamlerne lever op til en række sociale spilleregler.

LÆS OGSÅ: “Bæredygtig shopping er mere end blot grønne materialer”

Certificeringsordningen er en del af projektet ” Nordic textile reuse and recycling commitment”, som er et initiativ under Nordisk Ministerråds initiativ om Grøn Vækst. Det er sat i gang af Nordisk Affaldsgruppe under Nordisk Ministerråd.

Du kan følge pilotprojektet og gennemførelsen af certificeringssystemet ved at klikke her.

For de særligt interesserede kan man også læse et par baggrundsrapporter om projektet på Nordisk Ministerråds hjemmeside her:

          Første rapport
          Anden rapport
          Samt en pixi-udgave af resultaterne på 15 sider