Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Skadelig kemi fra friluftstøj er stor miljøsynder

Ny rapport fra Greenpeace dokumenterer, at hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til alle verdens fjerneste egne.
Ny rapport fra Greenpeace dokumenterer, at hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til alle verdens fjerneste egne.

Miljøorganisationen Greenpeace har offentliggjort en ny rapport, som viser, at der både på bjergtoppe, nationalparker og søer i verdens fjerneste egne er fundet spor af perfluorerede stoffer (PFC-stoffer).

”Det er desværre et klart bevis på, at industriens forurening ikke kun rammer de områder, hvor produktionen finder sted, men spredes vidt og bredt i luften. Det tyder på, at der ikke noget sted på jorden, der er uberørt af kemikalierne,” siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Modegiganter i aktiv indsats for grøn produktion”

Perfluorerede stoffer anvendes i flere industrier, hvoraf tøjindustrien står for den største andel. Kemikalierne anvendes blandt andet til at gøre tekstiler vand- og smudsafvisende, og derfor anvendes de i stor stil hos producenter af imprægneret friluftstøj.

Problemet er dog, at stofferne kan være hormonforstyrrende, og de er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

”Uden at gøre det alt for teknisk handler det om, at flourerede forbindelser er farlige, og de er meget svære at nedbryde. De findes i stort set alt lige fra regntøj, madpakkepair, soveposer til teflonpander. Kort sagt alle steder hvor vi ønsker en vandafvisende overflade,” forklarer Suzi Christoffersen, materiale- og bæredygtighedsekspert, til Fashion Forum.

Lotusplanten kan være løsningen

Greenpeace mener, at flere af de store tøjkæder har et ansvar for at være med til at nedbringe miljøbelastningen som følge af flourstoffer. Ifølge Suzi Christoffersen kan man væve metervaren tættere og give en voksbehandling, så vand har sværere ved at trænge igennem.

”Man er også begyndt forsøg med lotusplantens nanostrukturerede overflade, hvor vandet preller af og dermed gør den vandafvisende. Dermed kan man efterligne naturens egne ressourcer, selvom det naturligvis gør produkterne dyrere,” siger Suzi Christoffersen.

LÆS OGSÅ: ”Puma får ros af Greenpeace”

H&M har allerede droppet brugen af PFC-stoffer, mens flere brands såsom Adidas, Puma og Levi’s har forpligtet sig til at udfase alle skadelige kemikalier i deres tøj inden 2020. Det er Detox-kampagnen fra Greenpreace, der siden 2011 har sat fokus på problematikken.