Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

H&M taber taskestrid mod Yves Saint Laurent

Det franske luksusmærke og den svenske tøjgigant har i årevis ligget i strid med hinanden over to taskedesigns. Nu har EU-domstolen fældet en dom.
Det franske luksusmærke og den svenske tøjgigant har i årevis ligget i strid med hinanden over to taskedesigns. Nu har EU-domstolen fældet en dom.

Den svenske fast fashion-kæde mente, at det franske luksusmærke var lige lovligt inspireret af et taskedesign fra deres hånd, og derfor valgte H&M i 2009 at lægge sag an mod Yves Saint Laurent. Nu har EU-domstolen fældet dom, og det endte med et nederlag til svenskerne.

Domstolen begrunder blandt andet sin afgørelse med, at de to tasker har helt forskellige formål, idet den ene er en håndtaske, mens den anden er en skuldertaske.

LÆS OGSÅ: ”Godt håndværk går aldrig af mode”

”YSL-designene repræsenterer en taske, der udelukkende skal bæres med hånden, mens H&M-designet repræsenterer en taske, der skal bæres på skulderen,” skriver domstolen blandt andet i sin afgørelse.

Dommen ligger i tråd med tidligere afgørelser i twisten mellem mærkerne. En anden EU-instans afviste allerede tilbage i 2013 en påstand fra H&M om, at håndtaskerne fra det franske modehus var en kopi.

LÆS OGSÅ: ”Saint Laurent skaber en linje uden for kategori”

Sagen tog sin begyndelse i 2006, hvor Yves Saint Laurent tog patent på de to håndtaskedesigns. I 2009 krævede  H&M, at det franske modehus’ patent blev annulleret, fordi – mente det svenske tøjmærke – designet fra YSL lignede for meget. Det er nu slået fast, at det ikke er tilfældet.

H&M har to måneder til at appellere den seneste dom.

Saint Laurent havde på det tidspunkt, hvor sagen blev anlagt, endnu ikke skiftet navn fra Yves Saint Laurent.