Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Ejeren af Rana Plaza sigtes for mord

Politiet i Bangladesh sigter nu Sohel Rana for mord i forbindelse med Rana Plaza-katastrofen i 2013. Han var en af ejerne af fabrikskomplekset, hvis kollaps kostede over 1.100 fabriksarbejdere livet og sårede utallige andre.
Politiet i Bangladesh sigter nu Sohel Rana for mord i forbindelse med Rana Plaza-katastrofen i 2013. Han var en af ejerne af fabrikskomplekset, hvis kollaps kostede over 1.100 fabriksarbejdere livet og sårede utallige andre.

Da fabriksarbejderne i Rana Plaza sagde farvel til deres familie tidligt om morgenen den 24. April 2013, gik de ikke alene på arbejde – de gik lukt ind i en dødsfælde.

Fabrikskomplekset Rana Plaza var i en så miserabel stand, at bygningen styrtede i grus. Det skete til trods for, at ejerne igennem længere tid var blevet gjort opmærksomme på bygningens tilstand. Så sent som samme morgen var mere end tusind fabriksarbejdere blevet gennet ind til maskinerne, selvom flere af dem bekymrede havde påpeget, at bygningens mure slog revner.

LÆS OGSÅ: “Accord-chef: Rana Plaza var ikke en ulykke”

Katastrofen, som betragtes som det største ikke-terror foranledigede bygningskollaps i nyere tid, har siden sat fokus på produktionsforholdene i tekstilbranchen. Og nu er Bangladesh’ politi efter endt efterforskning klar til at trække de ansvarlige i retten: Blandt andet ejeren af bygningen sigtes for mord.

”Vi sigter 41 personer, herunder ejerne af bygningen Sohel Rana og hans forældre, for mord senere i dag,” siger chefefterforsker Bijoy Krishna Kar til Associated Press og understreger, at hvis de bliver dømt, risikerer de til dødsstraf.

”– Det var et massemord. Alle de 42, som nu sigtes, har et kollektivt ansvar for tragedien,” tilføjer chefefterforskeren.

Arbejdet med at nå frem til at kunne retsforfølge de ansvarlige for tragedien har taget tid, fordi politiet har måtte vente på en regeringsgodkendelse for at kunne rejse sigtelse mod lidt over 10 embedsmænd, der også er blandt de 41, som nu skal for en dommer for at få afgjort deres medansvar for katastrofen.

International indsats mod lignende katastrofer

Siden fabrikskollapset har over 166 virksomheder underskrevet en internationale Accord, som blev udarbejdet af en koalition af bangladeshiske og internationale fagforeninger med IndustryALL og UNI Global Union i spidsen.

Accorden er juridisk bindende og forpligter de underskrivende virksomheder til at øge brand- og bygningssikkerheden på de mere end 1.500 fabrikker, som parterne sourcer fra.

Kilde: CBC.ca, Time.com