Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
REGNSKAB

VIA Erhverv: Venstre og SF i debat om vækst

Debattørerne under VIA Erhvervs topmøde i fredags, var enige om at broen mellem uddannelse og erhverv skal styrkes. Men de er ikke enige om, det skal ske gennem konkurrence eller samarbejde.
Debattørerne under VIA Erhvervs topmøde i fredags, var enige om at broen mellem uddannelse og erhverv skal styrkes. Men de er ikke enige om, det skal ske gennem konkurrence eller samarbejde.

Der var enighed blandt debattørerne, da VIA Erhverv i fredags inviterede til topmøde, hvor der var lagt op til debat mellem politikere, virksomheder og brancheorganisationer med det formål at bane vejen for mere vækst igennem uddannelserne i beklædningsdesign og business.

Blandt debatpanelet var politikerne Annette Vilhelmsen (SF) og Kristian Jensen (V), Administrerende Direktør hos Dansk Mode & Textil Thomas Klausen og Teknisk Direktør for ingeniørvirksomheden COWI Carsten Steen Sørensen.

Brobygning, international samarbejde og produktion i Danmark

Konklusionerne lød på, at vi skal satse på de områder, hvor vi er stærkest. Ifølge Carsten Steen Sørensen fra COWI er samarbejde en af de ting, vi i Danmark er bedst til – også når det gælder om at samarbejde med andre kulturer.

”VIA er gode til at undervise på engelsk og til at arbejde multikulturelt. Det er vores hverdag, så det er meget positivt,” sagde Carsten Steen Sørensen.

Vi skal også bringe produktionen tilbage til Danmark – eller i hvert fald dele af den. Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) sagde, at Danmark er og i fremtiden også skal være et industrisamfund, og at der skal “kloge hoveder til for at skabe kloge arbejdspladser”.

Uddannelses – og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV), som var med via en forindspillet video, fastslog, at der er brug for nye tiltag, fordi vilkårene forandrer sig, og at vi skal styrke vores egen produktion i Danmark baseret på viden og kreativitet.

Uenighed om forskningsmidler mellem Venstre og SF

Selvom der generelt var enighed om og opbakning til de fleste emner i panelet under topmødet, var der dog uenighed i spørgsmålet om, hvordan forskningsmidler kunne bruges for at fremme vækst igennem uddannelserne.

Folketingsmedlem og ordfører for Uddannelses- og Forskningsudvalget Annette Vilhelmsen (SF) stillede spørgsmålet om, hvorvidt det er nødvendigt, at forskningsmidlerne hovedsageligt skal ligge hos universiteterne, eller om det kunne tænkes, at VIA også kunne have gavn af forskningstøtte.

“Forskningen er valgt fokuseret, hvor vi får mest ud af kræfterne. Det ønsker jeg ikke at ændre,” var næstformand i Venstre og medlem afUddannelses- og Forskningsudvalget Kristian Jensen svar til det.

Konkurrence som vejen frem

Kristian Jensen understregede, at VIA ikke er i konkurrence med danske universiteter, men snarere i konkurrence mod lignende skoler i udlandet. For at undgå at universiteterne har monopol på forskningsstøtte forslog Kristian Jensen, at sund konkurrence om midlerne kunne være vejen frem.

Annette Vilhelmsen (SF) sagde, at det ville være ærgeligt, hvis VIA står med gode produkter, som ikke kommer videre, fordi der ikke er forskningsmidler til dem. Hun sagde, at hun ikke tror på, at den frie konkurrence ville gavne hverken uddannelserne, erhvervet eller den enkelte. At hun tværtimod tror på stærke samarbejder, og at “der er brug for brobyggere, som kender til praksis og til koderne,” som hun udtrykte det.

Flere midler til forskning

VIA har nu et forskningsbudget på 80 millioner kroner. Til sammenligning har AU et forskningsbudget på omkring 3,2 milliarder kroner ifølge Konstantin Lassithiotakis, der er direktør for VIA Erhverv.

“Vi håber på væsentligt flere midler fremover over Finansloven til praksisrettet forskning,” pointerede Konstantin Lassithiotakis.

VIA Erhverv er den paraply, som huser de VIA uddannelser, der henvender sig til den private sektor, herunder VIA Design, som er uddannelse i beklædningsdesign og business.