Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Designere reagerer på mulig KADK-flytning

Mads Nørgaard og Henrik Vibskov giver deres mening til kende i debatten om forsknings- og undervisningsministeriets forslag om at flytte alle modedesignstuderende til Kolding.
Mads Nørgaard og Henrik Vibskov giver deres mening til kende i debatten om forsknings- og undervisningsministeriets forslag om at flytte alle modedesignstuderende til Kolding.

Forslaget er allerede blevet kritiseret af elever på Kunstakademiets Designskole. Nu giver to Københavner-baserede designerne deres mening til kende i debatten om designuddannelsen.

”Kan man have en modeby uden en modeuddannelse?” spurgte eleverne fra Kunstakademiets Designskole på deres flyers til demonstrationen ved Elle Style Awards i mandags. Nej, er svaret fra Mads Nørgaard, der igennem snart 30 år har drevet butik i hjertet af København:

”Jeg synes, forslaget er en virkelig dårlig ide – og jeg er forbløffet. Man kan ikke have en modeby uden at have en designuddannelse. Med alt respekt for, hvad der foregår i Kolding, så er der mere puls i Købenavn. Det vil være et tab for byen. Vi i branchen nyder utrolig godt af at have en nær forbindelse til designskolen,” fortæller designeren til Fashion Forum.

Moden flytter sig konstant  

Hvis forslaget bliver gennemført, skal nye designstuderende fremover gå deres gang på Designskolen Kolding et par 100 kilometer fra København. Forslaget anbefaler ligeledes, at skære 20 procent i optaget på designuddannelsen. Designer og adjungeret professor ved Kolding Designskole, Henrik Vibskov, spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige beslutning.

“Jeg har svært ved at vurdere grundlaget for at lukke Kunstakademiets Designskole, men generelt undrer det mig at nedskære uddannelser i tekstilbranchen. Det er den tredje til fjerde største branche i Danmark. Det får stor betydning, hvis foreslaget går igennem. Men når det er sagt, så er mode hurtigt mobil og flytter sig konstant. I Belgien ligger den mest anerkendte designskole ikke i hovedstaden, men den er alligevel meget stærk,” siger han til Fashion Forum og henviser til det anerkendte The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen, der blandt andet har uddannet Ann Demeulemeester og Martin Margiela.

Du kan selv læse Udvalget for Fremtidssikring af Videregående Kunstneriske Uddannelsers rapport her.