Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Udvalg vil sænke ledighed ved at lukke designuddannelse

Et udvalg under forsknings- og undervisningsministeriet anbefaler at samle designuddannelserne på Kolding Designskole. Det skal fremtidssikre designuddannelserne og sænke ledigheden blandt nyuddannede designere.
Et udvalg under forsknings- og undervisningsministeriet anbefaler at samle designuddannelserne på Kolding Designskole. Det skal fremtidssikre designuddannelserne og sænke ledigheden blandt nyuddannede designere.

Hvis staten lukker Beklædningsuddannelsen på Kunstakademiets Designskole og samler alle designstuderende på Kolding Designskole vil det styrke det faglige miljø på designuddannelserne. Sådan lyder det fra Udvalget for Fremtidssikring af Videregående Kunstneriske Uddannelser, der har udarbejdet en række anbefalinger til forsknings- og undervisningsministeriet.

”Danmark er et lille land, og de tre videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner er små. Det har været et bærende princip i udvalgets arbejde at sikre en bæredygtig og kritisk masse i de faglige miljøer, der ligger til grund for uddannelserne. Hvis institutionerne koncentrerer kræfterne om færre områder, vil de have bedre forudsætninger for at skabe stærke faglige miljøer,” siger formand for udvalget Merete Eldrup i en pressemeddelelse.

Mismatch mellem studerende og arbejdsmarked

Udvalgets anbefalinger skal fremtidssikre de danske design- og arkitektuddannelser økonomisk og fagligt. Ifølge pressemeddelelsen oplever man et mismatch mellem de studerendes kompetencer og arbejdsmarkedets efterspørgsel. Derfor anbefaler udvalget at ændre uddannelsens indhold, så der kommer et større fagligt fokus samt læring af blandt andet it-kompetencer og brugerforståelse.

”Både aftagere og dimittender giver udtryk for et manglende match i kompetencer mellem det, man opnår på uddannelserne og det, der efterspørges. Det skal vi lytte til, for det er afgørende, at dimittenderne føler sig klædt på til at løfte en mangfoldighed af arbejdsopgaver, som ligger forude, og at aftagerne ikke ser sig nødsaget til at gå til udlandet for at hente kvalificeret arbejdskraft til deres virksomheder,” siger Merete Eldrup.

LÆS OGSÅ: ”Designstuderende i protestaktion ved Elle Style Awards”

Udvalget foreslår ligeledes at skære 20 procent i optaget på designuddannelsen og 10 procent på arkitektuddannelsen. De penge, der bliver frigivet ved at reducere optaget skal øremærkes initiativer som blandt andet efteruddannelsestilbud samt studie- og karrierevejledning.

”Det har været vigtigt for udvalget at se anbefalingerne som en samlet pakke, så vi foreslår dimensionering, men vi anbefaler samtidig en reform af uddannelserne, som skal gøre dimittenderne interessante for en bredere kreds af aftagere. Begge dele vil bidrage til at nedbringe ledigheden,” siger Merete Eldrup.

Læs Udvalget for Fremtidssikring af Videregående Kunstneriske Uddannelsers rapport her.