Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

TV 2 og COOP indsamler tøj til velgørenhed

50.000 tons gammelt tøj skal forvandles til guld. TV 2 og COOP slår sig sammen i ny kampagne, om at samle danskernes gamle tøj til fordel for Røde Kors.
50.000 tons gammelt tøj skal forvandles til guld. TV 2 og COOP slår sig sammen i ny kampagne, om at samle danskernes gamle tøj til fordel for Røde Kors.

Der er mulighed for at rydde op i skabet og i samvittigheden, når TV2 i uge 19 sætter fokus på at donere gammelt og aflagt tøj til nødhjælp.

”Det er ikke bare smart. Det er ganske enkelt en rigtig god idé at kombinere miljøbevidsthed med socialt ansvar. Derfor er vi på TV2 stolte over sammen med COOP at bakke massivt op omkring Røde Kors’ nødvendige indsats over hele verden og i Danmark,” siger Gitte Madsen, underholdningschef hos TV2.

50.000 ton tøj ligger bagerst i skabet

Kampagnen hedder ”Smid tøjet Danmark”, og tal fra TV2 kunne tyde på, at det netop er, hvad vi har brug for. I følge kampagnen er vi nemlig de bedste i verden til at købe tøj med et gennemsnit på 16 kilo tøj om året per person. Og det bliver anslået, at vi har 50.000 tons tøj liggende bagerst i skabet til ingen nytte.

Det meste af det tøj, som bliver indsamlet til Røde Kors, bliver solgt videre igennem de 230 Røde Kors butikker i landet. En del bliver sendt til kriseramte lande, og det tøj, som er for beskidt eller ødelagt til at kunne sælges videre, bliver nedbrudt til fibre for at lave nye tekstiler. En indkøbspose fyldt med tøj kan derfor betyde 3500 liter rent vand eller mad til et barn i 10 dage i kriseramte områder.

NICE: Branchen er nødt til at optimere ressourcerne

Johan Arnø Kryger, Head of Resposible Innovation for NICE, Nordic Initiative Clean & Ethical, mener, at initiativer som “Smid tøjet Danmark”, er vigtige for at få forbrugernes opmærksomhed.

”Det er min opfattelse, at der er rigtig mange, der ikke er klar over, hvilket pres det lægger på vores naturressourcer. Ser vi på livscyklusanalyser, er beklædningsindustrien enormt ressourcetung og især bomuld, der er et meget populært fiber, lægger beslag på store mængder vand og kæmpe landarealer. Et konservativt estimat er et par tusind liter vand per kilo bomuld. Det gør, at vi som branche er nødt til at se på, hvordan vi optimerer de ressourcer, som i fremtiden kun bliver færre, bedst muligt,” fortæller Johan Arnø Kryger til Fashion Forum.

Samarbejdet med COOP muliggør, at man kan aflevere sit gamle tøj i en af de 1200 butikker, som består af Kvikly, Fakta, Brugsen, Daglig Brugsen og Irma.