Det koster at skifte den øverste direktør ud

En ny undersøgelse viser, at det samlede afkast for aktionærer falder, når topledelsen udskiftes – og det gælder både de tvungne og planlagte udskiftninger.
20.04.2015 ∙ af CAK
Foto: En ny undersøgelse viser, at det har negative økonomiske følgevirkninger, når en ny person overtager chef-rollen i en virksomhed (foto: Scanpix).

Det strategiske konsulentfirma Strategy& har undersøgt de økonomiske eftervirkninger ved udskiftning af en virksomheds administrerende direktør. Resultaterne viser nedgang i både afkast og virksomhedspræstation, og det uanset om udskiftningen er sket på tvungne vilkår eller har været planlagt. Det skriver Financial Times.

Forretningsforringelse på trods af planlagt tiltag

Med udgangspunkt i et årti og 2500 af verdens største virksomheder viser Strategy&s undersøgelse, at der i året efter planlagte udskiftninger sker en generel forringelse af aktionærernes samlede afkast. For i alle tilfælde faldt afkastet under det gennemsnitlige aktieindeks.

Derudover præsterede virksomhederne i de første tre år dårligere end hidtil med minimum -1,4 procent og maksimum -3,5 procent.

LÆS OGSÅ: “Dansk investeringsfirma søger modevirksomheder”

Ifølge Per-Ola Karlsson, der er partner i Strategy& hænger disse resultater sammen med den usikkerhed, som en udskiftning fører med sig. For selvom udskiftningen er planlagt kan andre medarbejdere godt blive usikre på, hvad udskiftningen betyder for dem – både på godt og på ondt.

”Der er et tab i momentum, og alle aktiviteter går enten i stå eller ned i tempo indtil virksomheden finder deres nye ’normaltilstand’, og derfra begynder man at komme i gang igen,” siger Per-Ola Karlsson til Financial Times.

Tvungne udskiftninger er stadig værst

Selvom der er økonomiske følgevirkninger ved planlagte udskiftninger, er disse stadig langt værre ved tvungne udskiftninger.

Strategy& vurderer, at virksomheder, der bliver presset til udskiftning mister op mod 12,8 milliarder kroner (1,8 billioner dollars) i merværdi for aktionærer i forhold til en planlagt udskiftning.

LÆS OGSÅ: “Permira er på jagt efter ny modeinvestering”

I 2014 var 14 procent af alle udskiftninger tvungne, og ifølge Strategy& er tallet det laveste siden undersøgelsens start.

Strategy& er en del af PriceWaterHouseCoopers.

Kilde: Financial Times.