Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

Bekymring over EU-stramning af regler for salg af sælskind

Stramning af iniut-undtagelsen kan lamme Grønlands sælskindshandel med andre lande.
Stramning af iniut-undtagelsen kan lamme Grønlands sælskindshandel med andre lande.

EU-kommissionen har fremlagt et forslag om en stramning af den såkaldte iniut-undtagelse. Det møder hård kritik fra fangstrådet Naalakkersuisut, der opfordrer til at bekæmpe forslaget med alle mulige midler. Det skriver Sermitsiaq.

“Vi har millionvis af sæler, hvorfor skal der være handelsforhindringer af en ressource, vi udnytter bæredygtigt? Det er irrationelt med forslaget og kan på ingen måde accepteres,” siger formanden for fangstrådet Lars Heilmann fra Qeqertarsuaq til den grønlandske avis Sermitsiaq.

LÆS OGSÅ: “Grønlandsk sælskind lider stadig” 

EU indførte i 2009 et forbud mod handel af sælskind. For ikke at skade den grønlandske økonomi besluttede man, at forbuddet ikke skulle gælde grønlænderne, det er det, der kaldes ‘Inuit-undtagelsen’.

Trods undtagelsen har forbuddet alligevel vist sig at have haft en negativ indflydelse på sælskindssalget, der i årene efter forbuddet faldt med 90 procent.

Stramningen af inuit-forbuddet betyder, at inuit og andre oprindelige befolkningsgrupper kun må handle med sælskind, hvis sælen er aflivet på den mest humane måde, og hvis handlen af sælprodukter ikke overstiger samfundets eget forbrug.

Babysæler banket ihjel med kølleslag

Salget af sælskind har lidt, siden det ramte den globale mediedagsorden, hvordan tillidsfulde baby- og teenagesæler (såkaldte “white coats” og “blue-backs”) blev dræbt med kølleslag på grund af deres særligt bløde pels. Køllenedslagtningen begrundes med, det forebygger, at ungdyrenes skind perforeres.

Inuit-udtagelsen blev vedtaget i erkendelse af, at de eskimoiske fangere ikke slagter ungdyr men netop kun jagter sæler på bæredygtig og moralsk forsvarlig vis.

Svarfristen på EU-forslaget ligger i oktober i år.

Kilde: Sermitsiaq