Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Bomuldshøsten i Usbekistan er fortsat præget af tvang

Der er færre børn i Usbekistans bomuldsmarker, men til gengæld bliver de voksne i stigende grad tvunget til at plukke. Alene i år har 17 mennesker mistet livet under dette års bomuldshøst i Usbekistan, skriver tysk NGO.
Der er færre børn i Usbekistans bomuldsmarker, men til gengæld bliver de voksne i stigende grad tvunget til at plukke. Alene i år har 17 mennesker mistet livet under dette års bomuldshøst i Usbekistan, skriver tysk NGO.

Verdens femtestørste bomuldsproducerende nation Usbekistan har afsluttet 2014-høsten, der nok en gang har været præget af tvangs- og børnearbejde.

NGO’erne Cotton Campaign og The Uzbek-German Forum for Human Rights har netop udgivet en rapport om dette års høst. Baggrunden for rapporten er indrapporteringer fra organisationernes netværk i Usbekistan.

Ifølge rapporten har 17 mennesker mistet livet under dette års høst, hvilket er seks flere end i fjor.

Statsstyret tvangsarbejde

Ifølge Just-Style udgør Usbekistans samlede bomuldshøst i 2014 3,4 millioner ton, hvilket er en lille forøgelse fra sidste års 3,35 millioner ton.

Hvert år pålægger regeringen anslået en million borgere at bidrage ved høsten, og de, der ikke kan eller vil deltage, skal betale for, at andre kan træde i deres sted. Samtidig er virksomheder i landet blevet pålagt økonomisk at støtte høsten, skriver The Uzbek-German Forum for Human Rights i deres rapport.

Gør mindre brug af børne-tvangsarbejdere

Usbekistan har været notorisk kendt for omfattende, statsstyret brug af børnearbejde under bomuldshøsten, men her går det tilsyneladende den rigtige vej.

Siden 2012 har det således været slut med busser fulde af skolebørn, som bliver kørt til bomuldsmarkerne med hver deres sæk og daglige kvote.

Til gengæld betyder det, ifølge The Uzbek-German Forum for Human Rights, at flere voksne nu bliver tvunget til at hjælpe med høsten for at kompensere for de manglende børnehænder i markerne.

LÆS OGSÅ: ”Rapport: Små fremskridt i kampen mod børnearbejde”

I foråret indgik den usbekiske regering og International Labor Organization (ILO) det såkaldte ’Decent Work Country Programme’, som har til formål at få stoppet børnearbejde i landet – med særligt fokus på bomuldsproduktionen.

Men her seks måneder inde i programmet, som løber frem til 2016, er der fortsat eksempler på 13-15-årige børn i visse regioners bomuldsmarker, skriver The Guardian.

Kilder: just-style.com, The Uzbek-German Forum for Human Rights, The Guardian, BBC, Human Rights Watch.