Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Bedre bomuld i heftig vækst

Organisationen Better Cotton Initiatives årsrapport viser en fremgang i mængden af bæredygtigt produceret bomuld. Afrikanske landmænd tegner sig for en stor andel.
Organisationen Better Cotton Initiatives årsrapport viser en fremgang i mængden af bæredygtigt produceret bomuld. Afrikanske landmænd tegner sig for en stor andel.

I 2013 blev der på verdensplan produceret 905.000 ton bomuld stemplet Better Cotton. Året forinden var tallet 623.000 ton. I samme tidsrum er andelen af bomuldsbønder, som producerer efter Better Cotton Initiatives standarder, steget fra 164.000 i 2012 til 680.000 i 2013. Det viser årsrapporten fra organisationen Better Cotton Initiative (BCI).

”2013 var et spændende og produktivt år for BCI. Det markerede overgangen af Better Cotton Initiative fra at være en standard ‘under udvikling’, til en gennemafprøvet metode, der ekspanderer globalt,” skriver Patrick Laine, der er CEO i Better Cotton Initiative, i forordet til organisationens årsrapport for 2013.

‘Made in Africa’ boomer

En del af stigningen i volumen fra 2012 til 2013 skyldes, at sammenslutningen CmiA (Cotton made in Africa) er blevet en del af Better Cotton Initiative, og sidste år kunne bidrage med 155.000 ton bomuld til det samlede regnskab.

LÆS OGSÅ: ”Danske brands kender ikke deres forsyningskæde”

Better Cotton Initiative har til formål at fremme bæredygtig bomuldsproduktion på globalt plan. Bæredygtighedsbegrebet dækker her både den sociale, miljømæssige og økonomiske dimension.

Økobomuld mere rentabelt for bønderne

Ifølge Better Cotton Initiative tjente de bønder i Kina, Pakistan og Indien, som dyrkede deres afgrøder efter BCI-standarder, omtrent 40 procent mere end de bønder i de samme lande, som ikke var BCI-certificerede. Det skyldes blandt andet, at de bæredygtigt producerende bønder sparer betragtelige beløb på ikke at have udgifter til pesticider og kunstgødning, skriver organisationen.

For at få licens til at sælge bomuld, der er stemplet Better Cotton, skal bomuldsfarmerne opfylde en række mindstekrav. Kravene sikrer, at bomulden er produceret efter klart definerede standarder, når det gælder anvendelsen af ​​pesticider, vandforbrug, anstændige arbejdsforhold, journalføring, uddannelse og en række andre faktorer.

LÆS OGSÅ: ”H&M er igen verdens største aftager af øko-bomuld”

Better Cotton Initiative blev etableret som selvstændig organisation i 2009 og den første Better Cotton-høst fandt sted 2010-11. I 2013 udgjorde Better Cotton fortsat kun 3,7 procent af verdensproduktionen af bomuld. Men målsætningen for organisationen er, at dens andel skal være på 30 procent i 2020.

Du kan læse hele årsrapporten for 2013 og få mere information om Better Cotton Initiative på organisationens hjemmeside her.