Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Bangladesh-alliance offentliggør første fabriksinspektioner

Der er problemer på samtlige fabrikker, men kun få er blevet lukket på grund af manglende sikkerhed.
Der er problemer på samtlige fabrikker, men kun få er blevet lukket på grund af manglende sikkerhed.

Den amerikanske Alliance for Bangladesh Worker Safety har netop offentliggjort resultaterne fra de første 28 inspektioner af tøj- og tekstilfabrikker i Bangladesh på deres hjemmeside.

Inspektionsrapporterne giver et billede af det omfattende arbejde, der fortsat skal gøres for at forbedre de fabriksansattes sikkerhed i Bangladesh.

”Alle fabrikker, som vi har undersøgt, har områder, der skal forbedres,” siger alliancesammenslutningens seniorrådgiver Ian Spaulding til WWD.com.

LÆS OGSÅ: ”Accord-chef: Rana Plaza var ikke en ulykke”

Alliancen består af en gruppe på 26 – primært amerikanske – beklædningsvirksomheder og detailhandlere, herunder Wal-Mart, Gap, Costco, JC Penney, VF Corp, Fruit of the Loom og Sears Holdings Corp, der har arbejdet sammen om at forbedre de ansattes sikkerhed på tøjfabrikkerne i Bangladesh efter Rana Plaza-kollapset i april 2013.

I modsætning til den internationale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, så er Alliancen dog ikke juridisk bindende, hvilket har medført kritik fra flere fronter.

LÆS OGSÅ: ”Kritik af amerikansk Bangladesh-plan”

Manglende branddøre

De 28 fabrikker er blevet inspiceret i forhold til brandsikkerhed, bygningssikkerhed og elektriske installationer, og rapporterne indeholder desuden udkast til fremadrettede handlingsplaner, der kan rette op på problemerne.

”Typiske problemer omfatter utilstrækkeligt brandslukningsudstyr, manglende branddøre og dårlige elektriske installationer. Når det gælder bygningernes strukturelle tilstand, er størstedelen af bygningerne sikre, men der er nogle få tilfælde, hvor bygningen er overbelastet, og fabrikken omgående skal iværksætte tiltag,” siger Ian Spaulding til WWD.

Masser af problemer, men kun få graverende

For godt to måneder siden offentliggjorde den internationale Accord resultatet af deres 10 første fabriksinspektioner, som ligeledes viste mangler på samtlige fabrikker.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh: Problemer på 10 ud af 10 fabrikker”

Dermed viser samtlige offentliggjorte fabriksinspektioner fra Accorden og Alliancen i Bangladesh fejl og mangler på fabrikkerne. Alligevel fremhæver Bangladesh’ arbejdsgiverforening BGMEA (Bangladesh Garment and Manufacturers Exporters Association), at kun få fabrikker har alvorlige problemer:

”På nuværende tidspunkt er det blot tre fabrikker ud af 508 (som er inspiceret af Alliancen, red.), der har alvorlige problemer. Det er indtil videre mindre end 1 procent af fabrikkerne,” siger Shahidullah Azim, som er vice president i BGMEA til WWD.

LÆS OGSÅ: ”Udviklingsministeriet giver 25 mio. kr. ekstra til Bangladesh”

En lignende udmelding kom fra direktøren for Accordens internationale foretagender Alan Roberts, da han holdt oplæg under Copenhagen Fashion Summit i sidste måned.

”Der er ingen overraskelser i det, vi ser – vi har endnu ikke fundet nogen perfekte fabrikker. Men jeg er glad for at kunne sige, at vi kun har måttet samarbejde med Bangladesh’ regering om at evakuere otte fabrikker indtil videre på grund af fare for sammenstyrtning. Otte ud af 250 er muligvis ikke en benchmark-standard, men det er heller ikke den komplette katastrofe, som vi frygtede.”

Se inspektionsrapporterne fra Alliancen her.

Kilde: WWD.com