Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Farlig kemi i VM-tøj fra Nike, Puma og Adidas

Ny Greenpeace-rapport viser fund af farlige kemikalier i sportsgiganternes fodboldstøvler og -trøjer.
Ny Greenpeace-rapport viser fund af farlige kemikalier i sportsgiganternes fodboldstøvler og -trøjer.

Op til VM i fodbold, som går i gang den 13. juni, har sportsgiganter som Adidas, Nike og Puma lanceret en stribe VM-produkter, der ifølge en ny Greenpeace-rapport indeholder farlig kemi.

Greenpeace-rapporten ’A Red Card for Sportswear Brands’ er baseret på en analyse af i alt 33 produkter, der er relateret til og markedsført i forbindelse med VM. Det drejer sig om 21 par fodboldstøvler, syv fodboldtrøjer samt fire par målmandshandsker og den officielle VM-fodbold.

Greenpeace har købt produkterne i en række forskellige lande og fået dem testet ved to uafhængige, akkrediterede laboratorier i henholdsvis Storbritannien og Tyskland.

Produkterne er blandt andet testet positivt for indhold af diverse PFC-stoffer (perflourerede stoffer), NPE (nonylphenol ethoxylater), DMF (dimethylformamid) og ftalater. Stoffer, der blandt andet er forbundet med hormonforstyrrelser hos mennesker og forurening af miljøet.

LÆS OGSÅ: ”Giftige kemikalier fundet i børnetøj i Kina”

Resultaterne viser, at 13 ud af 21 par fodboldstøvler indeholder PFC-koncentrationer (PFOA og PFOS), der overstiger EU’s grænseværdi for tekstiler. Samtlige testede fodboldstøvler indeholder desuden ftalater (i koncentrationer mellem 2,6-150 mg/kg), mens fire ud af syv fodboldtrøjer ligeledes indeholder ftalater (i koncentrationer mellem 14,8-153.000 mg/kg).

For første gang har Greenpeace desuden testet for plast-opløsningsmidlet DMF, som blev fundet i samtlige 21 par fodboldstøvler. I 19 af fodboldstøvlerne var der DMF i koncentrationer, der overstiger grænseværdien på 10 mg/kg, som er sat af Tysklands Committee on Hazardous Substances, som ifølge Greenpeace-rapporten er det eneste land, der har fastsat en grænseværdi.

DMF bliver anvendt som opløsningsmiddel i produktionen af fx kunstig læder, regntøj og fodtøj.

Greenpeace: ”Stop greenwash”

I 2011 tilsluttede både Adidas, Nike og Puma sig Greenpeaces DETOX-program, som forpligter underskriverne på at udfase brugen af farlig kemi inden 2020.

LÆS OGSÅ: ”Flere modekæder lover at droppe kemikalier inden 2020”

Men i rapporten langer Greenpeace hårdt ud efter sportstøjsgiganterne:

”Desværre følger Adidas og Nike ikke op på deres løfter med troværdige handlinger og gemmer sig i stedet bag de ineffektive ’papir-forpligtelser’ fra Zero Discharge of Hazardous Chemicals-gruppen (ZDHC). Til trods for, at de ignorerer deres individuelle virksomhedsansvar, så promoverer de stadig sig selv som DETOX-brands, ved at bruge ZDHC som en ’greenwash-skærm’ for at undgå at tage de konkrete og effektive individuelle tiltag, som er nødvendige for at afgifte deres globale forsyningskæde,” skriver Greenpeace i rapporten.

Ingen af sportsmærkerne har i skrivende stund forholdt sig til rapportens resultater.