Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

HR-eksperten: Tjek om dine medarbejdere er glade

HR-eksperterne anbefaler, at man som virksomhedsejer mindst én gang om året laver en anonym spørgeundersøgelse for at afdække tilfredsheden blandt medarbejderne.
HR-eksperterne anbefaler, at man som virksomhedsejer mindst én gang om året laver en anonym spørgeundersøgelse for at afdække tilfredsheden blandt medarbejderne.

<img class="alignleft" alt="HR_logo_H70PX-PS" src="https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2013/08/HR_logo_H70PX-PS.png” width=”69″ height=”57″ />HRpeople er et konsulenthus, der har fokus på Human Resources, rekruttering og coaching. På FashionForum blogger HRpeople om medarbejderforhold og ledelse i modebranchen. Læs mere på www.hrpeople.dk

 

Som arbejdsgiver kan du stille dig selv spørgsmålet; ”hvornår er du tilfreds med dit job?” Føler du dig tilfreds i dit job, når du bliver udfordret, oplever tillid, udnytter dit potentiale til fulde, oplever at dine ideer bliver hørt, og at dit arbejde bliver brugt til at bidrage til resultater i virksomheden?

Det er præcis de samme faktorer – som alle er et udtryk for anerkendelse – der har betydning for dine medarbejderes tilfredshedsfølelse og motivation.

Den årlige medarbejdertilfredshedsundersøgelse kaldes også en klimaanalyse, temperaturmåling, arbejdsglædeundersøgelse, trivsels- og kulturundersøgelse. Den er et ledelsesværktøj, og formålet er at få en aktuel (anonym) status af virksomheden som arbejdsplads med fokus på trivsel og motivation.

Det er ingen hemmelighed, at mange direktører ikke ønsker at gennemføre en medarbejdertilfredshedsundersøgelse af den simple grund, at de ikke ved, hvordan de skal forholde sig, hvis udfaldet er negativt.

Men! En virksomhedsleder skal forholde sig konstruktivt og seriøst til årligt at undersøge de interne faktorer for herigennem at vise medarbejdere, at analysen har stor betydning for den videre drift og ledelse af virksomheden.

Undersøgelsen bør være anonym og sendt elektronisk. Undersøgelsen udarbejdes specifikt til den enkelte virksomhed med fokus på følgende områder:

Selve arbejdet
Faglige udfordringer, involvering, indflydelse, handlefrihed, interessante opgaver, ansvar, personlige udfordringer og arbejdsopgaverne indhold.

Min chef
Evne til at motivere, evne til at informere, virksomhedens målsætninger, ledelsesstil, evne til at lytte til medarbejdere, evne til at håndtere konflikter, samt evne til at lede.

Ansættelsesforhold
Personalegoder, balance mellem arbejde og fritid, karriereudviklingsmuligheder, mulighed for efteruddannelse, sikkerhed og tryghed i ansættelsen.

Fysisk arbejdsmiljø
Indretning, beliggenhed, lokaler, kantine og bygninger.

Psykisk arbejdsmiljø
Personlig status, arbejdsgrupper, forholdet til kollegaer, virksomhedens omdømme, fællesskabsfølelse, anerkendelse, titler, fester og arrangementer.

Tilfredse medarbejdere giver bedre bundlinje

Undersøgelser viser, at virksomheder, der måler og plejer deres sociale kapital, har lavere sygefravær og en bedre bundlinje end andre. En brugbar tilfredshedsundersøgelse kræver, at du som leder tager ansvar for at foretage ændringer i arbejdsmiljøet baseret på medarbejdernes svar på undersøgelsen.

Medarbejdertilfredshed er et fælles ansvar, men en ledelsesmæssig forpligtigelse!