Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Bagmandspolitiet rejser sag mod Pandora

Smykkefirmaet bliver stillet for retten for ikke at have informeret markedet godt nok i forbindelse med en nedjustering i 2011.
Smykkefirmaet bliver stillet for retten for ikke at have informeret markedet godt nok i forbindelse med en nedjustering i 2011.

Ifølge leder af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale Bagmandspolitiet – statsadvokat Jens Madsen burde Pandora på et tidligere tidspunkt have nedjusteret selskabets forventninger til væksten.

Det skriver Børsen på baggrund af en pressemeddelelse fra Bagmandspolitiet.

”Der er tale om en principiel sag af meget stor betydning for aktionærerne i Pandora A/S og for den almindelige tillid til markedet og en ligelig behandling af investorerne,” siger Jens Madsen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet mener, at Pandoras ledelse undlod at videreformidle en intern viden om, at målet for omsætningsvæksten ”på ikke mindre end 30 pct.” ikke kunne indfris i 2011.

Det skete ifølge anklagemyndigheden ”uanset, at der ifølge interne budgettal og oplysninger om realiseret salg fra den 7. juli 2011 hos ledelsen forelå oplysninger om en betydeligt mindre forventet omsætningsvækst.”

I stedet ventede Pandora-ledelsen indtil 2. august 2011 med at nedjustere målet for omsætningsvæksten til 0 pct., hvorefter kursen på aktien straks faldt med 65 procent, og børsværdien faldt fra ca. 19 mia. kr. til ca. 7 mia. kr.

Det var Finanstilsynet, der sidste år politianmeldte Pandora for overtrædelse af værdipapirloven, en anmeldelse der altså nu fører til, at Bagmandspolitiet rejser sagen.

I Finanstilsynets oprindelige anmeldelse fra januar 2012 står der bl.a.:

”Det er Finanstilsynets vurdering, at Pandora senest den 18. juli 2011 var i besiddelse af så specifikke oplysninger, i form af faktiske omsætningstal for 2. kvartal og skøn over udviklingen af den fremtidige omsætning, at det var muligt at konkludere, at de tidligere udmeldte forventninger om en vækst over 30 pct. ikke kunne fastholdes. Dette anses at være intern viden, der skulle være offentliggjort hurtigst muligt jf. § 27, stk.1. i lov om værdipapirhandel m.v. Det er således Finanstilsynets opfattelse, at der udover nedjusteringen den 2. august 2011 burde være offentliggjort en nedjustering ikke senere end den 18. juli 2011.”

Pandora har i øjeblikket ingen kommentarer til sagen, der behandles ved Retten i Glostrup, men skriver i en meddelelse til aktionærerne: ”Pandora vil påstå frifindelse.”

Kilde: Børsen