Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Børnearbejde er stadig udbredt i tekstilbranchen

Ny amerikansk rapport viser, at millioner af børn fortsat bruges som arbejdskraft i mode- og tekstilbranchen.
Ny amerikansk rapport viser, at millioner af børn fortsat bruges som arbejdskraft i mode- og tekstilbranchen.

Siden 1990 har FNs medlemsstater forbudt alt børnearbejde, som enten er farligt, fratager barnet muligheden for uddannelse eller som er skadeligt for barnet fysiske, psykiske og sociale udvikling.

Alligevel arbejder 168 mio. børn på verdensplan fortsat, og af dem arbejder de 85 mio. under farlige forhold. Det anslår USA’s Department of Labour i deres 900-siders rapport ”Findings on the Worst Forms of Child Labor”.

Skolelukninger under bomuldshøst

Beklædnings- og tekstilsektoren går ikke ram forbi. Rapporten har sporet indsatsen for at få stoppet de værste former for børnearbejde i de forskellige lande, og fundet, at flere af sourcing-landene i Asien stadig har børn ansat i tekstilproduktionen og i bomuldslandbruget. Det gælder blandt andet Bangladesh, Indien, Indonesien og Nepal samt Usbekistan i Centralasien. Kina er ikke medtaget i rapporten.

Ifølge rapporten oplever børn, der arbejder inden for disse sektorer at skulle ”udholde lange arbejdstider og arbejde med farlige redskaber, maskiner eller kemikalier. … Mens de producerer disse varer, ofte i små værksteder eller hjem, står de over for farer, der kan omfatte arbejde med skarpe genstande, trange forhold med lav belysning, dårlige hygiejneforhold, betjening af tunge maskiner og løft af tunge genstande.”

I rapporten er det beskrevet, hvordan Usbekistans regering tidligere lukket landets skoler, så børn helt ned i indskolingsalderen var tvunget til at udskifte blyanten med bomulden og hjælpe til i landets store bomuldslandbrug. I 2012 var det dog officielt ”kun” klasserne med de større børn i mellemskolealderen, der blev lukket af myndighederne.

Fremgang i adskillige lande

Rapporten vurderer, at 10 pct. af alle børn i Bangladesh i alderen 5-14 år arbejder, mens det samme gør sig gældende for 2 pct. af børnene i samme aldersgruppe i Indien. Her skal man have in mente, at Indiens ’børnebefolkning’ er på over 400 mio.

Rapporten evaluerer landenes indsats for at imødegå problemet med farligt børnearbejde siden sidste år (2011, da denne rapport omhandler 2012). Landene er derefter blevet inddelt efter om deres indsats har været; signifikant, moderat, minimal eller helt uden fremgang.

Både Thailand, Fillippinerne og Indonesien har ifølge rapporten gjort signifikante fremskridt på området, mens blandt andre Cambodja, Indien, Bangladesh og Pakistan er i kategorien: moderat. Knap så godt står det til i blandt andet Nepal og Sri Lanka, som har vist minimal fremgang og endelig finder man Usbekistan, der, trods regeringens officielle udmeldinger, ikke har vist avancement på området.

Rapporten vil blive præsenteret og dens konklusioner drøftet på den tredje globale konference om børnearbejde i Brasilien, der finder sted i dag.