Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Navne

Fra praktikant til chefdesigner på under et år

I en branche, hvor næsten hver anden færdiguddannet går ledig er der alligevel en succeshistorie, som en gang imellem stikker ud. Læs om Camilla Dam, som meget hurtigt nåede til tops.
I en branche, hvor næsten hver anden færdiguddannet går ledig er der alligevel en succeshistorie, som en gang imellem stikker ud. Læs om Camilla Dam, som meget hurtigt nåede til tops.

Kan man mestre både at være studerende og chefdesigner? Svaret er ja. Det er en tidligere designstuderende fra KEA (Københavns Erhvervsakademi) i hvert fald et levende bevis på.

Camilla Dam blev udnævnt som chefdesigner hos det danske firma Fiveunits, mens hun stadig studerede. Hun er således en af få solstrålehistorier i en branche, hvor tal fra Danmarks Statistik viser, at knap hver anden færdiguddannede designer stadig går ledig et år efter endt uddannelse. Således var beskæftigelsesprocenten for nyuddannede i 2012 kun på 56 pct.

Men når ledigheden er høj, må man gå pragmatisk til værks allerede i studietiden, og det gjorde Camilla Dam. Ved studiestart i 2009 var Camilla Dam derfor meget opmærksom på at gå efter en mindre virksomhed, hvor muligheden for indflydelse ville være større. Og så begyndte hun faktisk på sin praktikplads, før den egentlige praktikperiode gik i gang.

”Jeg sendte en ansøgning til Fiveunits, kom til samtale, fik tilbudt praktikjobbet og startede med at komme der fast én dag om ugen, inden jeg startede rigtigt i selve praktikken. Ved at arbejde den ene dag om ugen var jeg allerede kørt ind i opgaverne inden praktikstart. Og så vi kørte bare på,” siger Camilla Dam i en meddelelse.

Jobtilbud med interessetimer

At starte hos Fiveunits ”før tid” viste sig at være et klogt karrieretræk. Camilla Dam gjorde sig hurtigt bemærket over for virksomhedens daværende chefdesigner, som valgte at ansætte hende efter praktikperioden. Hun fik ros for sine færdigheder, roserne kom adm. direktør Carit Løvdal for øre og da virksomheden kort efter stod uden chefdesigner, valgte direktøren at give Camilla Dam følgende tilbud:

”Du får ansvaret for designet, hvilket vil kræve lidt flere timer om ugen ud over dit skolearbejde. Til gengæld kan du tilrettelægge det sådan, at du arbejder her så mange timer som muligt i din fritid.”

Camilla Dam har siden marts 2010 fungeret som chefdesigner for Fiveunits og inden for de sidste to år er årsomsætningen steget fra 7,5 mio. kr. til 35 mio. kr.

Længere praktikperioder

Camilla Dam og Carit Løvdal er begge enige om, at det erhvervsrettede fokus, som fx praktikperioder på uddannelsesstederne er et altafgørende element for de studerendes jobmuligheder. De efterlyser dog endnu mere praktisk erfaring, da de begge mener, at det er det, som ruster elever til fyldestgørende at varetage et job i sidste ende.

”10 uger (i praktik, red.) er ikke nok. Det skal i stedet svare til, at virksomhederne får en elev ind, for så er chancen for at de kommer i job efter uddannelsen større. De vil også komme meget mere ind i virksomhedens værdikæde,” siger Fiveunits-direktøren, der også gerne vil kompensere praktikanterne mere rundhåndet for perioden:

“Vi vil gerne have praktikanter ind – men i længere tid af gangen og også gerne til en højere betaling.”

Camilla Dam færdiggjorde sin PBA i år og ser sit job i Fiveunits, og selvom studiet har dannet god basis for arbejdslivet, har erfaringerne fra praktikpladsen også været yderst brugbare i forbindelse med studierne.

”Da jeg skrev bacheloropgave, kunne jeg trække på rigtig meget på den erfaring, jeg havde fra Fiveunits, og mit kendskab til værdikæden. Til eksamen fik jeg at vide, at jeg havde en god fornemmelse for praksis, og det er fordi, jeg har en realistisk forståelse af, hvad tingene koster.”