Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk bæredygtig mode nomineret ved kunstbiennale

Se videoen om Mette Julie Bundgaard-Nielsens værk "reduce," som er nomineret blandt seks andre ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design.
Se videoen om Mette Julie Bundgaard-Nielsens værk "reduce," som er nomineret blandt seks andre ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design.

Fibre, der ikke bliver beskidte, betyder mindre vask for forbrugeren. Det er en del af den bæredygtige designfilosofi bag et designværk med navnet ”Reduce,” som er nomineret blandt seks andre ved dette års Biennale for Kunsthåndværk og Design i København.

Biennalen for Kunsthåndværk og Design afholdes hvert andet år og arrangeres af Danske Kunsthåndværkere. Formålet er at vise nyskabende og eksperimenterende kunsthåndværk og design.

Bæredygtighed er fremtiden

Det er designer Mette Julie Bundgaard-Nielsen, der står bag værket, som den eneste tekstildesigner blandt de seks nominerede. For hende handler det i høj grad om at bringe nye materialer og nye måder at se på produktion frem i lyset.

”Bæredygtighed er en rigtig vigtig del af fremtiden. Det er noget, man er nødt til at tage stilling til som designer,” siger hun til FashionForum.

LÆS OGSÅ: KEA udstiller studerendes smykkeværker

Ifølge Mette Julie Bundgaard-Nielsen er det de teknologiske fremskridt, der muliggør de bæredygtige teknikker, som hun har arbejdet ind i det kniplede værk, der kombinerer to bæredygtige tråde: En tråd af regenereret bomuld og en antibakteriel polyestertråd, der netop kræver mindre vask.

”Der er stor skade i den måde, vi vasker vores tøj. Det er for tit og for meget. Derfor har jeg indarbejdet den her antibakterielle polyestertråd, som har den virkning på tøjet, at det ikke bliver så beskidt så hurtigt,” forklarer hun og eksemplificerer materialets fordele i praksis:

”Den antibakterielle tråd bruges meget på hospitaler i engangstøj, hvor bakterier ikke kan binde på overfladen.”

Et slag for traditionelt håndværk

Designeren håber i forbindelse med sin deltagelse i biennalen også at slå et slag for det traditionelle håndværksaspekt i designfaget.

”Det er en måde at få sat fokus på det håndværk som knipling er. Jeg er glad, hvis jeg kan være med til at sætte fokus på selve håndværket generelt – også inde for moden.”

Biennalen er en kombineret udstilling og konkurrence, som alle danske designere og kunsthåndværkere blev inviteret til at søge om deltagelse i i efteråret 2012. Biennalen finder sted i Rundetårn i København fra d. 29. juni til 18. august. Vinderen tildeles 100.000 kr. Læs mere her.

Se Mette Julie Bundgaard-Nielsen fortælle om “Reduce-designet” her: