Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Seks danske virksomheder underskriver Bangladesh-aftale

Seks af de allerstørste spillere i dansk modeproduktion har valgt at underskrive den internationale Bangladesh-accord.
Seks af de allerstørste spillere i dansk modeproduktion har valgt at underskrive den internationale Bangladesh-accord.

Præcis to måneder efter sammenstyrtningen af Rana Plaza besluttede de seks store danske virksomheder Bestseller, IC Companys, DK Company, Coop Danmark, Dansk Supermarked og PWT Group i går eftermiddag at skrive under på den internationale Bangladesh-aftale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh. Den internationale aftale løber over en 5-årig periode.

”Vi har kigget meget på den her aftale i halvanden måned og stillet spørgsmål til processen og indholdet, og derfor har vi set frem til denne dag. Vi har længe følt, at det var det rigtige at gøre, men samtidig, at vi havde noget usikkerhed. Derfor er det rart, at vi kan sige, at vi synes, at det er en fin aftale, som vi derfor også har besluttet os for at skrive under,” sagde Bestsellers kommunikationsdirektør Mogens Werge på et pressemøde, der blev afholdt i går i København i forlængelse af parternes møde.

LÆS OGSÅ: Bangladesh-aftale kan få betydning for andre produktionslande

Også generalsekretæren i UNI Global Union, Philip Jennings, der præsenterede Accord’en for de danske virksomheder, var tilfreds med mødets udfald.

”Jeg er ked af at vi ikke kunne besvare alle spørgsmål i dag, nogle af dem er stadig ved at blive behandlet, men alt i alt er dette et meget vigtigt skridt i den rigtige retning, når vi skal tage hånd om konsekvenserne af en tragedie, der har fanget verdens opmærksomhed,” sagde Philip Jennings.

Jysk er ikke med endnu

På mødet skulle en række elementer af Accord’ens indhold klarlægges for de danske virksomheder og her stod det klart, at aftalen – som den ser ud i øjeblikket – ikke omfatter en virksomhed som Jysk.

”Vi har i de sidste par uger spurgt ind til, hvad det her dækker. I Accord’en står der, at den dækker ready made garment, men vi arbejder med home textile og folkene bag Accord’en vil derfor nu holde et møde snarest, hvor de vil se om tekstil også er omfattet. Vi er klar, når de er klar,” sagde Jonas Schrøder, der er kommunikations- og CSR-direktør i Jysk.

Nu skal de mindre også med

Mødet var arrangeret af Dansk Initiativ for Etisk Handel og sekretariatsleder Hanne Gürtler forklarede desuden, at man nu vil forsøge at skabe mulighed for, at også mindre virksomheder kan tilslutte sig aftalen.

”På mødet er spørgsmålet om de små virksomheder også blevet rejst og om man havde en mekanisme, der kunne facilitere, at de kan deltage. Det vil folkene bag Accord’en tale videre med os om, for vi har tilkendegivelser fra flere mindre virksomheder, der også godt kunne tænke sig at deltage,” sagde Hanne Gürtler.

Sideløbende med den internationale aftale har de danske aktører indgået en såkaldt partnerskabsaftale, som skal konkretiseres på et møde i København på fredag (28. juni).

SE OGSÅ: Invitationen til ”Partnerskabsmøde” (Eksternt link)