Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

IC Companys: ”Vi er med til at definere spillepladen”

Den danske tøjgigant er med til at udvikle, hvad der kan blive fremtidens CSR-standard for modeindustrien.
Den danske tøjgigant er med til at udvikle, hvad der kan blive fremtidens CSR-standard for modeindustrien.

Da IC Companys i februar i år indtrådte i det globale CSR-samarbejde, Sustainable Apparel Coalition (SAC), var det som den første danske virksomhed. I SAC er nogle af den globale modebranches største spillere gået sammen i arbejdet med at skabe fremtidens fælles standard for bæredygtighed, det såkaldte Higg-indeks.

Mandag i næste uge afholder Danish Fashion Institute et seminar om SAC og Higg-indekset, hvor blandt andre IC Companys’ CR Manager Morten Lehmann vil fortælle om arbejdet med Higg-indekset. FashionForum fangede ham til at par hurtige spørgsmål om IC Companys’ engagement i SAC.

Hvorfor valgte IC Companys at gå med i SAC som den første danske virksomhed?

”Vi er gået med i SAC-samarbejdet, fordi vi i industrien har nogle kæmpe fælles udfordringer, som vi ikke kan løse hver for sig. Her kan vi løfte i flok og samarbejde om at skabe en fælles standard, som vi synes mangler i øjeblikket.

LÆS OGSÅ: DAFI med i førende initiativ for bæredygtighed

Vi kan ikke ændre verden med vores størrelse – selv om nogen vil mene, at vi er store – men ved at arbejde sammen med andre kan vi rykke noget. Higg-indekset er ved at blive en industristandard og vi kan være med til at definere spillepladen.”

Hvad har jeres medlemskab af SAC betydet af forandringer i IC Companys indtil videre?

”Vi har fået en større viden om, hvor man kan ændre i processerne. Tidligere har man ofte tænkt, at hvis man eksempelvis valgte et andet materiale, så kunne man skabe en mere bæredygtig proces. Det kan man også, men gennem Higg-indekset har vi fået en bred vifte af muligheder og parametre, som vi kan skrue på. Det har været en stor øjenåbner og fremover vil vi også hive designerne med ind over, så det er en del af processen fra start af.”

Et helt centralt element i SAC-samarbejdet er netop Higg-indekset – hvordan har I konkret arbejdet med det?

”Indtil videre har det været på pilotbasis, hvor vi har vurderet udvalgte produkter og brands på de forskellige parametre i Higg-indekset. Vi har kigget på materialet, indpakningen og en lang række andre aspekter, som vi med indekset kan gå ind og måle på. Higg-indekset er et gennemtestet værktøj og ved bruge det, kan vi gå ind og tweake processen på en lang række områder – lige fra at spare på vandet i produktionen til at mindske CO2-udledning osv. Vi ved, at der bliver mangel på naturressourcer i fremtiden og det er noget, som arbejdet med Higg-indekset hjælper os til at være på forkant med.”

Lige nu er Higg-indekset et værktøj til internt brug i virksomhederne, men på sigt kan det blive eksternt med eksempelvis et label i hvert stykke tøj med et bæredygtighedstal fra 0-100. Hvilke tanker har I gjort jer om det?

”Vi følger udviklingen spændt og vi tror, at øget transparens kommer til at fylde meget mere i fremtiden. Ved at være med fra start af, har vi mulighed for at være på forkant med hele udviklingen inden for CSR-området. I SAC er man startet med miljødelen og nu er man lige blevet færdig med pilot-projekterne på den sociale del. I IC Companys er vi i øjeblikket ved at udvikle nogle konkrete målsætninger – både på corporate- og brandniveau, som vi vil præsentere til efteråret.”

Danish Fashion Institute afholder den 3. juni kl. 15-17 et seminar om SAC og Higg-indekset, hvor bl.a. Adidas, IC Companys og Novozymes deltager. Seminaret finder sted i Design Society, H.C. Andersens Boulevard 27, Kbh. Tilmeld dig med navn, titel, virksomhed og tlf.nr. senest på fredag den 31. maj til: jt@danishfashioninstitute.dk. Arrangementet er gratis, men der er bindende tilmelding og en no-show-fee på DKK 1.000.