Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Regeringen indgår historisk aftale om tøjindustrien

Regeringen har indgået aftale med den danske tøjindustri om rammeforhold for ansatte i produktionslande.
Regeringen har indgået aftale med den danske tøjindustri om rammeforhold for ansatte i produktionslande.

I dag har handels- og investeringsministeren i samarbejde med udviklingsministeren fremlagt en rammeaftale, der gerne skulle føre til bedre forhold på tøjfabrikker i lavtlønslandene.

Rammeaftalen opfordrer blandt andet til aktiv støtte til den internationale aftale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, som blandt andet H&M, C&A og Inditex har valgt at tilslutte sig. Aftalen lægger blandt andet vægt på aspekter som løn, sikkerhed og rettigheder.

”Aftalen er baseret på fuld offentlighed om de inspicerede leverandører og sikkerheden af deres bygninger,” lyder det fra handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til FashionForum.

”Hverken den danske regering, de danske tekstilfabrikanter eller de danske tøjkøbere kan være tjent med, at tekstilarbejderne i Bangladesh arbejder under kummerlige forhold til en ussel løn. Nu forpligter vi hinanden på at skabe forbedringer, og det skal vi måles på i de kommende år,” siger udviklingsminister Christian Friis Bach (Rad.) om aftalen.

Ulykken for fjorten dage siden på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor mere end 1100 mistede livet, har nemlig pustet nyt liv i debatten om, hvorvidt modevirksomheder bør forpligte sig til at offentliggøre deres leverandører.

For Pia Olsen Dyhr er der flere fordele forbundet med at offentliggøre sine fabrikssamarbejdspartnere:

”Ved at vise hvem, der er ens leverandører, viser man også, at man står ved leverandørerne og arbejder sammen med dem om at forbedre deres CSR-niveau. I relation til Bangladesh vil det have den betydning, at man får identificeret de leverandører, som f.eks. producerer i faciliteter med utilstrækkelig brand- og bygningssikkerhed,” lyder det til FashionForum.dk fra ministeren.

H&M valgte tidligere på året at fremlægge deres leverandørlister og således give forbrugere og medier 100 pct. indsigt i produktionskæden.

I Bestseller ønsker man dog af konkurrencehensyn ikke at fremlægge sine leverandørlister. Her benytter man eksterne auditører, men arbejder ifølge CSR-chef Mogens Werge hårdt på at skabe ”en model, der både beskytter forretningen og samtidig giver medier, forbrugere og NGO’er en sikkerhed for korrekte oplysninger,” lyder det fra CSR-chefen på P1.

Pia Olsen Dyhr vil ikke tage stilling til Bestsellers konkrete måde at arbejde på i Bangladesh, men hun forstår, at også Bestseller ser på, hvordan de kan skabe større åbenhed om deres leverandører for at styrke CSR-arbejdet.

”Der er forskellige måder at gøre det på, og nogle virksomheder bestræber sig på, om de f.eks. kan samarbejde indbyrdes om at skabe fremskridt. Audits er en velkendt CSR-metode, men den har også sine begrænsninger,” siger ministeren til FashionForum og fortsætter:

”Individuelle virksomheders audits kunne jo netop ikke afsløre bygningsfejlene i Savar, fordi bygningssikkerhed ikke var noget, der indgik i checklisterne. Så fremover må det i hvert fald være et krav til audits, at de bliver udvidet med krav til bygningssikkerhed.”

Læs aftalen her.