Efterspørgsel på øko-bomuld stiger støt
Den internationale økostandard GOTS oplevede stor stigning i antallet af certificeringer i 2012 - nu kan 3.016 virksomheder prale af mærkningen.Flere og flere forbrugere, der vil have økologiske tekstiler. Den internationale standard for økologisk tekstilproduktion, GOTS, kunne derfor øge antallet af certificeringer med 11 pct. i fjor. Det skriver GOTS (Global Organic Textile Standard) i en pressemeddelelse.
Det er Europa, der går forrest i fremgangen – her blev hele 44 pct. flere virksomheder certificeret i 2012, oplyser GOTS.
”Flere og flere forbrugere kræver økologisk og socialt ansvarligt producerede tekstiler, og virksomhederne leder efter et værktøj, der kan gøre forsyningskæden mere bæredygtig. Resultatet er en ’pull’-effect (effekt drevet af efterspørgsel, red.), som fører til flere GOTS-certificerede virksomheder,” lyder det i en meddelelse fra Herbert Ladwig, der er adm. direktør for GOTS.
Med stigningen i antallet af certificeringer det forgangne år er flere end 3.000 virksomheder på verdensplan nu GOTS-mærkede – og fem nye lande er føjet til: Bahrain, Columbia, Kenya, New Zealand og Paraguay.
Det er fortsat tekstilvirksomheder i produktionslandene Indien, Tyrkiet og Kina, der tæller flest certificeringer, mens Tyskland har overhalet Pakistan og nu indtager listens fjerdeplads. Danmark placerer sig med 13 GOTS-certificerede virksomheder – langt de fleste er børnetøjsvirksomheder, heriblandt Pomp de lux (billedet), New Generals og Katvig – på en 20. plads.
GOTS er en frivillig global standard, der favner den del af tekstilproduktionen, der ligger efter høsten af de økologiske fibre – spinding, strikning, vævning, farvning og fremstilling. GOTS-standarden inkluderer både miljømæssige og sociale forhold og fordrer således et forbud mod GMO og sundhedsskadelige kemikalier (fx azo-farvestoffer og formaldehyd) såvel som børnearbejde. Videre stilles der høje krav til social compliance-systemer og spildevandsrensning.
For at blive GOTS-certificeret skal mindst 70 pct. af det færdige produkt være lavet af økologiske fibre. Se mere på www.global-standard.org.