Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Efterspørgsel på øko-bomuld stiger støt

Den internationale økostandard GOTS oplevede stor stigning i antallet af certificeringer i 2012 - nu kan 3.016 virksomheder prale af mærkningen.
Den internationale økostandard GOTS oplevede stor stigning i antallet af certificeringer i 2012 - nu kan 3.016 virksomheder prale af mærkningen.

Flere og flere forbrugere, der vil have økologiske tekstiler. Den internationale standard for økologisk tekstilproduktion, GOTS, kunne derfor øge antallet af certificeringer med 11 pct. i fjor. Det skriver GOTS (Global Organic Textile Standard) i en pressemeddelelse.

Det er Europa, der går forrest i fremgangen – her blev hele 44 pct. flere virksomheder certificeret i 2012, oplyser GOTS.

”Flere og flere forbrugere kræver økologisk og socialt ansvarligt producerede tekstiler, og virksomhederne leder efter et værktøj, der kan gøre forsyningskæden mere bæredygtig. Resultatet er en ’pull’-effect (effekt drevet af efterspørgsel, red.), som fører til flere GOTS-certificerede virksomheder,” lyder det i en meddelelse fra Herbert Ladwig, der er adm. direktør for GOTS.

Med stigningen i antallet af certificeringer det forgangne år er flere end 3.000 virksomheder på verdensplan nu GOTS-mærkede – og fem nye lande er føjet til: Bahrain, Columbia, Kenya, New Zealand og Paraguay.

Det er fortsat tekstilvirksomheder i produktionslandene Indien, Tyrkiet og Kina, der tæller flest certificeringer, mens Tyskland har overhalet Pakistan og nu indtager listens fjerdeplads. Danmark placerer sig med 13 GOTS-certificerede virksomheder – langt de fleste er børnetøjsvirksomheder, heriblandt Pomp de lux (billedet), New Generals og Katvig – på en 20. plads.

GOTS er en frivillig global standard, der favner den del af tekstilproduktionen, der ligger efter høsten af de økologiske fibre – spinding, strikning, vævning, farvning og fremstilling. GOTS-standarden inkluderer både miljømæssige og sociale forhold og fordrer således et forbud mod GMO og sundhedsskadelige kemikalier (fx azo-farvestoffer og formaldehyd) såvel som børnearbejde. Videre stilles der høje krav til social compliance-systemer og spildevandsrensning.

For at blive GOTS-certificeret skal mindst 70 pct. af det færdige produkt være lavet af økologiske fibre. Se mere på www.global-standard.org.