Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Økonomi

CSR-ekspert: "Made in Denmark" er en by i Rusland

MADE IN DENMARK. Der er færre og færre, der producerer tøj og tilbehør i Danmark, men der må da være nogen tilbage derude - eller hvad? Hør første del af ekspertens input her.
MADE IN DENMARK. Der er færre og færre, der producerer tøj og tilbehør i Danmark, men der må da være nogen tilbage derude - eller hvad? Hør første del af ekspertens input her.

Der er færre og færre, der producerer tøj og tilbehør i Danmark, men der må da være nogen tilbage derude. Det var tilgangen, da FashionForums udsendte satte gang i projekt “Made in Denmark”.

Men efterhånden som researchprocessen tog fart, kunne jeres udsendte konstatere, at der stort set ikke er nogen egentlig produktion tilbage i Danmark. Selv de stolte tekstilfabrikker på den jyske hede har efterhånden flyttet produktionen helt eller delvist til udlandet: Polen, Letland, Kina og Indien.

Konkurrenceparametre

Lektor ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS Kim Sundtoft Hald, hjælper med at give et overblik over, hvad der egentlig eksisterer af produktion i Danmark – og hvorfor. Han fortæller, at det, der produceres i Danmark, er ultrasmå produktioner, unika og specialfremstillede varer – på grænsen til kunsthåndværk.

LÆS OGSÅ: Randers Handsker drømmer om dansk produktion

For ud over den enorme brandingværdi, der kan ligge i at være lokalt produceret, så er der et andet aspekt, som ifølge Kim Sundtoft Hald har betydning for, hvorvidt dansk produktion er en fornuftig løsning:

“Produktionen i løntunge industrier, hvor man konkurrer på pris og omkostninger, som fx tekstilindustrien er i høj grad outsourcet. De industrier, hvor vi konkurrer på teknologi, som fx høreapparater, er stadig repræsenteret herhjemme, fordi teknologien spiller en stor rolle i både produktionen og slutproduktet,” forklarer han og nævner tekstilproducenten Tytex, som eksempel:

“Det kan fx være intelligente tekstiler, som dem Tytex i en årrække har fremstillet i Danmark. Denne type produkter har et unikt kundegrundlag og nogle unikke kompetencer.”

Og Kim Sundtoft Hald pointerer faktisk videre, at netop den teknologiske udvikling kan føre  mere produktion tilbage til Danmark. I øjeblikket er Kim Sundtoft Hald nemlig en del af en forskningsgruppe, der er i gang med at undersøge mulighederne for at omdanne cellulosefibre fra træer til tøjfibre, og det med spændende udsigter:

“Hvis det lykkes, vil en del af råvareproduktionen rykke fra afghanske bomuldsmarker til de svenske skove…”

Læs anden og sidste del af artiklen i morgen.