Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Næsten hver anden dansker køber kopivarer

43 pct. af danskerne køber gerne kopivarer, viser ny undersøgelse for Morgenavisen Jyllands-Posten.
43 pct. af danskerne køber gerne kopivarer, viser ny undersøgelse for Morgenavisen Jyllands-Posten.

<img class="alignleft" title="Nordia RIGTIG" src="https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/11/OSXDaily-2012-11-29-kl.-13.22.29.jpg” alt=”” width=”131″ height=”37″ />Advokat Christina Wiesner fra advokatfirmaet Nordia blogger på FashionForum med fokus på mode og jura. Blogindlæggene er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens holdninger. Læs mere om Nordia, og følg advokaterne på deres egen blog: FashionLaw.dk.

Det er ikke så afgørende for mange, om der står Rolex eller Rollex på uret. Flere og flere mener, at det er ok at købe og bruge kopivarer. 43 pct. af danskerne køber nemlig gerne kopivarer, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forbrugerne har fået den opfattelse, at det er uproblematisk og lovligt at købe kopivarer. Det er ulovligt at producere og sælge kopivarer, men det er ikke ulovligt at købe dem til privat brug (Læs mere om reglerne her). Når lovgivningen gør det legalt og lovligt, vil det også påvirke opfattelsen af, at det er o.k., siger professor Thomas Riis fra Københavns Universitet.

”Hvis vi skal piratkopiering og varemærkeforfalskning til livs, skal det også ramme private køb” foreslår han. ”Det kan godt være, at det bliver svært at håndhæve, men lovgivningen kan godt have en opdragende effekt. Den har en signalværdi over for forbrugeren”.

Forbrugerrådet advarer dog mod at gå i denne retning. Private ved ofte ikke, om der er tale om kopivarer, da de ikke har ekspertisen til at vurdere, om varen er ægte.

Men selvom det er lovligt at købe kopivarer til eget brug, så kan SKAT godt tilbageholde varerne og rettighedshaveren kræve varerne destrueret. Og det gør de meget ofte, da stort set alle rettighedshavere, herunder Louis Vuitton, Apple mv. har indgivet anmodninger til SKAT om, at de skal holde udkig efter og tilbageholde kopivarer. Ifølge SKATs Task Force Varemærkeforfalskning er antallet af sager med kopivarer i tolden fordoblet på blot to år fra 628 sager i 2009 til 1.267 sager i 2011. Der foreligger endnu ikke tal for 2012.

Så køber man kopivarer over nettet, kan man nemt få sig en meget ubehagelig overraskelse