Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Zara fjerner farlig kemi fra tøjproduktionen

Verdens største modekæde Zara underskriver efter pres fra Greenpeace aftale om at udfase brug af kemikalier i produktionen inden 2020.
Verdens største modekæde Zara underskriver efter pres fra Greenpeace aftale om at udfase brug af kemikalier i produktionen inden 2020.

Zara vil fjerne alle farlige kemikalier fra tøjproduktionen. Det sker, efter Greenpeace’ i sidste uge løftede sløret for en rapport, der blandt andet viste NPE i den store spanske tøjkædes varer.

Zaras hovedselskab Inditex har således her til morgen over for Greenpeace forpligtet sig til at udfase alle farlige kemikalier inden 2020. Dermed følger Inditex, der blandt andet ejer tøjkæden Zara og har over 5600 butikker verden over, i fodsporene på H&M og Marks & Spencer, der allerede er påbegyndt udfasningen af giftige kemikalier i tøjproduktionen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Greenpeace.

“Det er tydeligt, at alvoren ved kemisk forurening af kloden har fået et gennembrud. Der er sket et kvantespring i opfattelsen af, hvordan man som global spiller kan opføre sig. Tiden, hvor man som brand kunne outsource både produktion og ansvar til billige producenter i Asien, er slut,” siger kemimedarbejder i Greenpeace Erik Albertsen i samme meddelelse.

Bestseller bør vise ansvarlighed
I kølvandet på Greenpeace-rapporten afholdt Greenpeace en række aktioner mod Zara i over 80 byer rundt om i verden, og nu har Zara altså forpligtet sig til at gøre tøjet kemikaliefrit – til gavn for mennesker og miljø.

Men kampen mod giftige kemikalier er ikke slut. Nu bør den danske koncern, Bestseller, også sikre kemikaliefrie produkter til forbrugerne, mener Greenpeace.

”Hos Bestseller er strategien tilsyneladende at stikke hovedet i jorden. Det bliver spændende at se, hvor længe den strategi holder. Greenpeace forventer, at Bestseller-koncernen viser samme ansvarlighed overfor forbrugerne og miljøet som Inditex, og forpligter sig til at standse brugen af alle farlige kemikalier i forbindelse med produktion af deres tøj,” siger Erik Albertsen, Greenpeace.