Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Navne

Angulus: Fabrikken, der gav os de fodformede

Igår inviterede Danish Fashion Institute for 10. gang til arrangementet Min Historie. Denne gang var det det københavnsk-baserede skobrand Angulus, der delte sin mere end 100 år gamle historie.
Igår inviterede Danish Fashion Institute for 10. gang til arrangementet Min Historie. Denne gang var det det københavnsk-baserede skobrand Angulus, der delte sin mere end 100 år gamle historie.

Danish Fashion Institute inviterede i sidste uge for 10. gang til arrangementet Min Historie. Denne gang var det det københavnsk-baserede skobrand Angulus, der delte sin mere end 100 år gamle historie.

Hvis du har børn, kender du sikkert det danske skomærke Angulus, som er elsket af mange og kendt for de kraftige såler af rågummi og den brede snude, hvor tæerne kan holde en fest.

Angulus er mere end hundrede år gammelt, men den profil vi kender i dag, begyndte at forme sig i 1920‘erne, hvor fabriksejerens søn Willy Madsen undrende betragtede fødder i alle afskygninger på en badeanstalt i København.

Han så på krumme damefødder med knyster, nedgroede negle og en lilletå, der var kravlet i ly under nabotåen. Og han så samtidig små uspolerede, buttede børnefødder med smal hæl og bred forfod, hvorfra fem tæer tilfredst strittede frem.

Han så med andre ord misforholdet mellem den fod, naturen har skabt, og de sko den blev presset ned i, og han så, hvilke konsekvenser det fik for fodens udvikling.

Sko der rent faktisk passer
Derfor besluttede han sig for at udvikle en sko, der rent faktisk passede til foden, og det gjorde han på moderne vis i samarbejde med fysioterapeuter og læger. Fodens anatomi blev studeret grundigt, og det resulterede blandt andet i, at der nu blev lavet forskellige sko til henholdsvis højre og venstre fod – indtil da havde de to sko været ens.

Willy Madsen gik til sin far med ideen, som begejstret begyndte at producere det nye, bredsnudede fodtøj. Der var bare lige én hage ved det: Danskerne var slet ikke parate til fodformede sko! Forældrene så nemlig helst, at børnene gik i spidse sko med hæl – akkurat som de voksne.

Men Willy Madsen opgav ikke sit projekt, og da han nogle år senere blev gift med en yndefulde ballerina ved Det Kgl. Teater, kom pressens bevågenhed ham til undsætning. For efter at have set de fodformede sko på det celebre pars børn i de kulørte blade – der godt nok på det tidspunkt var i sort/hvid – var Familien Danmark i slutningen af 1930’erne endelig klar til at give børnene sunde sko på.

Sådan begyndte det hele, og den dag i dag optræder Angulus faktisk stadig på de glittede sider i bladene; nemlig på fødderne af ingen ringere end Kongehusets børn. Og det er altså ikke betalt omtale, fortæller Angulus’ nuværende ejer Christian Dawe – som i øvrigt er søn af  den læderindkøber, som Willy Madsen ansatte i 1949:

“Det er ikke noget, vi har sponsoreret, og det er ikke noget, vi bruger i vores danske markedsføring,” siger han, mens han viser et billede af lille prins Christian og prinsesse Isabella iført Angulus, inden han afrunder med et skævt smil:

“Men det virker i Shanghai…”