Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Trendeksperterne: Gensyn med de brede bukseben

Glædeligt gensyn med de naive 70'ere. FashionForums trendekspert tager de svajende bukseben under kærlig behandling.
Glædeligt gensyn med de naive 70'ere. FashionForums trendekspert tager de svajende bukseben under kærlig behandling.

<img class="alignleft size-full wp-image-10448" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.59.21″ src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.59.21.jpg” alt=”” width=”99″ height=”91″ />Luisa Traina er designmanager hos Vero Moda med ansvar for de tendenser, der ligger til grund for Vero Modas mere end 5.000 årlige styles. Luisa Traina har været korrespondent for WGSN og Stylesight i Milano, London og København, og så driver hun også trendbloggen Look Through Me

På FashionForum blogger hun på skift med trendkonsulent Sara Ingemann Holm-Nielsen om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser.

Mere fra Trendeksperterne.

For et par uger siden fangede jeg mig selv i en dagdrøm. Jeg var undervejs på den korte flyvetur fra Århus til København og tænkte på, hvor længe vi egentlig har rendt rundt i helt stramme jeans. Først gennem flere år i den ekstremt lavtaljede version og nu i en rum tid i en ekstremt højtaljet og helt stram model.

Og så spurgte jeg mig selv, hvornår svajet mon vender tilbage, for der kan ikke være længe til.

Dagen efter begyndte jeg at researche lidt på min forudanelse. Og naturligvis – de brede bukseben bliver atter vakt til live i SS14, i første omgang i en højtaljet version med stram talje og bukebag og løse ben.

Allerede til i Celines 2013-cruisekollektion har Phoebe Philo nemlig støvet de brede bukseben af, og highstreet-butikkerne følger helt sikkert trop i sommeren 2014.

Men hvorfor dette fokus på svundne tider? Hvordan startede det – og er trenden overhovedet synlig på andre designområder?

Lad os tage det første spørgsmål først. Egentlig er det simpelt. I krisetider har man stort behov for at se tilbage på de gode gamle dage. I modebilledet er det blevet tydeligt især med den sæson af kollektioner, der er i butikkerne nu.

Vi er besatte af nostalgi – jeg nævner i flæng serier som Mad men og Pan Am – og det er vel heller ikke noget tilfældem at Matador bliver genudsendt på dansk tv nu.

De seneste sæsoner har vi set meget inspiration fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, og nu bevæger vi os altså fremad mod 70’erne.

Og det er ikke kun i modens verden, man kigger bagud. Tag fx et kig på den massive popularitet, som fotodelingstjenesten Instagram nyder.

Her kan man med en lang række retro-filtre på sine digitalbilleder mime de effekter, man tidligere opnåede med fx polaroidkameraer – eller ved at lade gamle papirbilleder falme på en opslagstavle.

Designeren Markus Gerke tog for øvrigt tendensen skridtet videre og opfandt Instaglasses – et par briller som giver bæreren mulighed for at opleve den virkelige verden gennem de samme retrofiltre, som man kender fra Instagram.

Og netop sammenstillingen af det retro og det moderne er meget vigtig, hvis man vil have succes med sit tag på 70’er-trenden i 2014. Retro-tendensen fungerer i det sekund den spiller sammen med noget moderne.

Et godt eksempel på godt samarbejde finder man hos luksusmodehuset Hermès. Her har man taget retro-tendensen til sig og har sammen med kameraproducenten Leica skabt et limited edition-kamera, M9-P, som kun kan optage i sort/hvid.

I bilindustrien har amerikanske Chevrolet for nyligt ved en retrospektiv udstilling på museet ACAA i Pennsylvania sat fokus på koncernens biler gennem de seneste 100 år med særlig vægt på Chevy’er fra 50’erne og 60’erne – og også interessen for tekstiler, møbler og mærkevarer fra 60’erne og 70’erne er stor. Tænk engang på krydsfiner, træpaneler retro-porcelæn og håndvævede tekstiler med mønstre fra midten af sidste århundrede.

Videre er det værd at kaste et blik på de mange retroinspirerede reklamekampagner, der florerer for tiden. Calvin Kleins kampagne med Brooke Shields i ålestramme højtaljede jeans er bare et af mange strålende eksempler.

Andre kampagner, der får den glade og naive sene 60’er- og 70’er-stemning frem er reklamer fra flyselskaberne – meget apropos omstændighederne hvor tanken om de svajende bukseben først slog ned i mig, i øvrigt.

På Berlingskes hjemmeside kan man se en fin billedserie med netop det luftfartsselskab, jeg fløj med på ruten – SAS – fra dets velmagtsdage i 60’erne – længe før truslerne om konkurser og spareplaner.

Men husk: Trenden skal bruges varsomt. Efter et dyk tilbage i tiden er det tid til at finde ud af, hvordan du bedst sætter retrotendensen ind i en moderne kontekst. Når det handler om de brede bukseben er det centralt, hvordan du styler dem – og hvad du styler dem med.