Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Tøjkoncerner og indiske fabriksarbejdere til møde om mindsteløn

Europæiske tøjkoncerner sætter sig til mødebordet med de indiske fabriksarbejdere for at tackle problemet med en minimumsløn på sultegrænsen.
Europæiske tøjkoncerner sætter sig til mødebordet med de indiske fabriksarbejdere for at tackle problemet med en minimumsløn på sultegrænsen.

I den indiske by Bangalore ventes repræsentanter for henholdsvis den europæiske beklædningsindustri og de lokale medarbejdere torsdag at mødes i noget, der mest af alt minder om en høring. Det skriver det svenske erhvervssite svd.se ifølge business.dk

Flere lokale dommere kommer til at sidde for bordenden i det fire dage lange forsøg på at få forbedret både arbejdsforhold og lønniveau for fabriksarbejderne. Der er ikke tale om en officiel høring – mødet skal nærmere ses som et forsøg på at få skabt fokus om problemerne i den indiske tekstilindustri.

Vestens tøj bliver i høj grad produceret i lande som Indien, da de lave lønnings- og produktionsomkostninger udkonkurrerer vestlig produktion. På trods af at det skaber mange tusinder af job i lande som Indien, er produktionsudflytningen ikke problemfri. Blandt andet klager lokale medarbejdere over, at stigende priser gør, at den minimumsløn, mange får, i dag end ikke er høj nok til at dække de gennemsnitlige leveomkostninger.

Beregninger viser, at minimumslønnen faktisk kun udgør 43 procent af det beløb, det kræver at forsørge en indisk familie, skriver det svenske site ifølge business.dk

Tøjkoncerner som Hennes & Mauritz gør i stor stil brug af produktion i lande som Indien. Håcan Andersson fra den svenske koncerns kommunikationsafdeling erkender, at en for lav minimumsløn er et stort problem i mange produktionslande.

“Vi håber dette mødeforum kan føre til konstruktive diskussioner mellem tøjkoncernerne, brancheorganisationer, regeringen og arbejdstagerrepræsentanter,” siger han ifølge svd.se.

Det er uvist, om det møde, der går i gang torsdag, vil føre til handling, når det kommer til minimumsløn. Men i Hennes & Mauritz-talsmandens optik er der ingen tvivl om, at der er tale om en alvorlig problematik, som skal adresseres af verdens tøjkoncerner.

“Vores ambition er klar og tydelig i vores adfærdskodeks: Nemlig at tekstilarbejdere skal have en løn, som de kan leve af,” siger Håcan Andersson.

En ting er dog ord fra en enkelt virksomhed – en anden er virkeligheden. Konkurrencen gør, at virksomhederne ikke altid er lige gode til at gøre løfter til virkelighed. Og da ordrer ofte bliver outsourcet i produktionslandene, er det svært for selv de mest CSR-orienterede virksomheder at holde snor i arbejdsforholdene for de enkelte fabriksarbejdere.

Det viser de gentagende sager, som også danske virksomheder bliver ramt af.

Kilde: business.dk