Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Greenpeace finder NPE i Bestseller-tøj

Miljøorganisationen Greenpeace har undersøgt en lang række tøjstykker fra store modehuse over hele verden. Hos Bestseller har man undersøgt 14 stykker tøj - og fundet NPE i de 11.
Miljøorganisationen Greenpeace har undersøgt en lang række tøjstykker fra store modehuse over hele verden. Hos Bestseller har man undersøgt 14 stykker tøj - og fundet NPE i de 11.

Artiklen er færdigopdateret kl. 11.30

Greenpeace har fundet stoffet NPE, der er forbudt i tøjproduktion i EU, i tøj fra Bestsellermærkerne ONLY, Vero Moda og Jack & Jones.

Miljøorganisationen har undersøgt i alt 141 stykker tøj fra modehuse som Calvin Klein, Diesel, Mango, Zara, H&M og altså også danske Bestseller, og ud af de fjorten stykker tøj fra ONLY, Vero Moda og Jack & Jones gør det sig gældende, at 11 indeholder NPE – dog i vekslende koncentrationer. Af samtlige 141 tøjstykker, der blev sat under lup i undersøgelsen, var der NPE i 89 af stykkerne, i koncentrationer, der spænder fra 1 til 9.000 parts per million – med en enkelt afstikker: I et stykke mexikansk .

De 14 stykker tøj fra Bestseller indeholdt fra 1 til 730 parts per million med en enkelt afstikker – et par bomuldsboxershorts fra Jack & Jones indeholdt nemlig 2.100 parts per million.

På Bestsellers hjemmeside siger kommunikationsdirektør Mogens Werge således i en meddelelse angående sagen:

“Jeg vil gerne understrege, at der er taget 14 prøver af Bestseller-tøj, og at der kun i tre af produkterne er fundet koncentrationer, der direkte viser, at NPE har været anvendt i produktionsprocessen. I 11 af prøverne er koncentrationen så lille, at det må betegnes som urenheder, som ikke udgør et reelt problem. Tre prøver er, naturligvis, tre for mange, og det vil vi naturligvis gribe ind over for.”

NPE har været ulovlig i EU-produktion siden 2003, men der eksisterer endnu kun begrænset lovgivning om indholdet i de færdige varer, der importeres til EU. I Greenpeaces undersøgelse ser man på tøj fra 29 produktionslande, og Bestseller-tøjet i undersøgelsen er produceret i hhv. Indien, Kina, Tyrkiet og Bangladesh.

NPE for sig er ikke skadeligt, oplyser kemiingeniør hos Greenpeace Erik Albertsen til TV 2 Nyhederne, skaden sker, når restkemikalierne fra produktionen udledes og omdannes til stoffet NP, der kan have en skadelig virkning på mænds sædkvalitet.

Artiklen er færdigopdateret kl. 11.30