Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Ekspert: Kemisk stof i tøj er farligt

Det er ikke helt ufarligt, når det kemiske stof NP kan findes i noget af Bestsellers og en række andre store modevirksomheders tøj. Sådan lyder det fra ekspert.
Det er ikke helt ufarligt, når det kemiske stof NP kan findes i noget af Bestsellers og en række andre store modevirksomheders tøj. Sådan lyder det fra ekspert.

I dag har en rapport fra Greenpeace offentliggjort, at en række internationale modemærker – deriblandt danske Bestseller – sælger tøj med det miljøskadelige og hormonforstyrrende stof NP.

I denne kommentar til FashionForum svarer Bestseller på kritikken, men ifølge Rikke Bille, testkoordinator og souschef fra Informationscenter for Miljø og Sundhed, forbrugerkemi.dk, er det ikke helt ufarligt, når stoffet findes i tøj.

“Stoffet påvirker mænds sædkvalitet, og det er også kendt, at det påvirker fostret i mors mave. Endelig ved vi også, at NP kan få piger og drenge til at gå for tidligt i pubertet,” siger hun til DR Nyheder.

Rikke Bille råder forbrugerne til at gå uden om tøj med NP eller rester af det og i stedet vælge tøj, som er mærket med Svanen eller Blomsten. Begge miljømærker er officielt anerkendt i Danmark

Producenten betaler et gebyr for retten til at bruge mærkerne. Blandt andet derfor kan der godt være produkter på markedet uden et miljømærke, som lever op til kravene. Men det er ikke til at vide at vide. Næst bedste løsning er at vaske tøjet, tilføjer Rikke Bille.

“Selv når du vasker tøjet, så kommer NP jo i vaskevandet og dermed ud i miljøet, hvor det kan hobe sig op,” siger hun.

Kilde: DR Nyheder