Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Shoppingcentret - her er det en fest at gå ned med skraldet

Shoppingcentret Field’s har gjort en dyd ud af nødvendigheden og forvandlet centrets affaldscentral til en fest ved hjælp af enkle, men utraditionelle metoder. Tag med en tur ned i kælderen under Field’s og oplev det nye system:
Shoppingcentret Field’s har gjort en dyd ud af nødvendigheden og forvandlet centrets affaldscentral til en fest ved hjælp af enkle, men utraditionelle metoder. Tag med en tur ned i kælderen under Field’s og oplev det nye system:

Shoppingcentrets affald bliver allerede sorteret, inden det forlader butikkerne og restauranterne i storcentret Field’s. Til det formål er en masse gamle Bilka-indkøbsvogne blevet repareret og redesignet, så det gør det bliver lettest muligt at holde de forskellige typer affald adskildt. Når en indkøbsvogn er fyldt op med skrald, forsvinder den ind gennem en stribet dør og ned ad den lyselilla gang.

For enden af korridoren snupper du en invitation til festen og træder ind i en stribet elevator, hvor du kan se dig selv både forfra og bagfra i de mange spejle. Når elevatoren rammer kælderen, og dørene går op, bliver du budt velkommen af tusinde stjerner fra den store spejlkugle, der hænger i loftet.

Musikken er høj og leder dig forbi 24 forskellige stationer, der med simple illustrationer viser, hvad der hører til hvor. Du smider bøjlerne i én container, plastik i en anden og ser pappet blive mast i den store pappresser.

Nu er der kun en sort affaldspose med blandet skrald tilbage i Bilka-vognen, og den koster det penge at komme af med, så du fisker chippen op ad lommen og betaler for at aflevere sækken, mens du bliver mindet om, at du burde have sorteret affaldet – det havde både været godt for miljøet – og ikke mindst gratis for din butik…

Nu er du kommet af med alt dit affald, og du ser på dit ur – det tog ikke så lang tid, og du vurderer, at du sagtens kan snuppe to minutter i ro og fred, inden du vender tilbage til jobbet i butikken. Du går derfor tilbage mod elevatoren og sætter dig på en af de gynger der hænger ned fra loftet. Musikken, stjernerne og to minutters pause: Det er ikke så ringe endda at gå ned med skraldet.

Målet er klart
Det er omtrent sådan, det foregår, når Field’s’ mange ansatte går ud med skraldet. Centermanager Lotte Eiskjær Andersen viser FashionForum rundt i de nye faciliteter og fortæller begejstret om, hvordan det hele begyndte:

“Vi har en målsætning om, at om to år bliver 75 pct. af alt affaldet fra Field’s sorteret. Derfor gik vi igang med at undersøge, hvordan vi kunne blive bedre.”

Og det var overraskende, hvad de fandt ud af. De fleste medarbejdere i centret var enige om, at affaldssortering er vigtigt, og de mente faktisk også, at de allerede gjorde en stor indsats.

“Det er jo klart, man ikke forbedrer sig, når man tror, man gør det rigtig godt. Vi fandt altså ud af, at vi måtte være bedre til at vejlede i affaldssortering.”

Det næste, de gjorde i Field’s, var at følge butikspersonalets daglige håndtering af skraldet for at identificere de gener, der måtte være undervejs. I dialog med personalet kom Lotte Eiskjær Andersen og hendes team frem til, at det ofte er det unge butikspersonale, der går ned med affaldet, at de gerne vil have det overstået hurtigst muligt, at de bruger turen som en lille pause fra arbejdet, og at de syntes, affaldsgården var kold og ubehagelig.

Win-win-situation
I samarbejde med designvirksomheden Femmes Regionales udviklede de konceptet Recycle is a Party, der imødekommer personalets behov på en humoristisk måde.

På nuværende tidspunkt har projektet kun kørt i en måneds tid, men Lotte Eiskjær Andersen er begejstret for resultatet og glæder sig til at følge projektet fremover:

“Det er jo kedeligt at gå ned med skraldet, men jeg synes, vi har fundet en original løsning, der ser ud til at være ret effektiv. Vores affald er blevet en indtægtskilde, det gavner miljøet, og giver vores personale et smil på læben,” fortæller Lotte Eiskjær Andersen og slutter:

“Det er en ren win-win-situation!”

Projektet er stadig ret nyt, men resultaterne er positive, og flere udenlandske stormagasiner har kontaktet Field’s for at få inspiration.