Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Fashion Law: Pas på med at låne fra pengekassen

Det kan blive dyrt at 'låne penge fra kassen'. Fremover skal du nemlig svare skat af beløbet...
Det kan blive dyrt at 'låne penge fra kassen'. Fremover skal du nemlig svare skat af beløbet...

I samarbejde med FashionForum.dk bringer advokat Christina Wiesner, der er partner i NORDIA Advokatfirma og arbejder med immaterialret og alt, der vedrører modebranchen, en række indlæg om alt fra kontraktforhold til varemærkerettigheder. Denne gang handler det om aktionærlån. For yderligere information, kontakt Christina Wiesner: cwi@nordialaw.com.

Det kan blive en dyr fornøjelse at bruge selskabets konto til private formål.

Som hovedaktionær (eller dennes nærtstående) er det nemlig ikke lovligt låne penge fra selskabet. Man må heller ikke få selskabet til at betale for fx privat bil, sommerhus, forbrug eller lignende. Gør man det, er der tale om et såkaldt ulovligt aktionærlån.

Ulovlige aktionærlån er i strid med selskabsloven, og opdager Erhvervsstyrelsen lånet, kan de kræve hele lånet tilbagebetalt til selskabet med det samme. Herudover risikerer man en bøde – typisk på 5 pct. af lånets størrelse.

Foruden at være i strid med selskabsloven, så får ulovlige aktionærlån nu også en skattemæssig konsekvens. Regeringen har nemlig for godt en måned siden vedtaget et lovforslag, der betyder, at hovedaktionærer, der fremover tager ulovlige lån i deres selskab, bliver beskattet af lånet på udbetalingstidspunktet som enten løn eller udbytte.

Herved bliver de skattemæssige fordele, der hidtil har været ved at omdøbe løn og udbytter til lån, fjernet.

Skattemæssigt vil lånet blive beskatte som løn. Hvis låntageren er aktionær i selskabet, er udgangspunktet, at lånet vil blive udbyttebeskattet. Hvis låntager er ledelsesmedlem, vil udgangspunktet være beskatning som lønindkomst. Ejer låntager aktier i et selskab og samtidig er del af ledelsen i samme selskab, vil lånet blive anset for at være ekstra løn, som vil blive beskattet som lønindkomst.

Så er du aktionær eller ledelsesmedlem i et selskab er det meget vigtigt at huske på, at alle betalinger fra selskabet til dig skal ske i form af løn eller udbytte, der beskattes. Kun hvis du har haft udlæg for selskabet eller lånt penge til selskabet, kan du kræve pengene tilbage uden at betale skat.