Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Lave lønninger udløser dansk demonstration mod H&M

I dag, torsdag d. 25. oktober, demonstrerer forbrugerorganisationen Aktive Forbrugere foran svenske H&Ms flagskibsbutik på Kultorvet. Demonstrationen er arrangeret i protest mod lønninger og arbejdsforhold for virksomhedens cambodjanske arbejdere - og her svarer den svenske modekoncern på kritikken.
I dag, torsdag d. 25. oktober, demonstrerer forbrugerorganisationen Aktive Forbrugere foran svenske H&Ms flagskibsbutik på Kultorvet. Demonstrationen er arrangeret i protest mod lønninger og arbejdsforhold for virksomhedens cambodjanske arbejdere - og her svarer den svenske modekoncern på kritikken.

I dag, torsdag d. 25. oktober, demonstrerer forbrugerorganisationen Aktive Forbrugere foran svenske H&Ms flagskibsbutik på Kultorvet. Demonstrationen er arrangeret i protest mod lønninger og arbejdsforhold for virksomhedens cambodjanske arbejdere.

Aktionen fra Aktive Forbrugere er del af en global kampagne mod H&M, arrangeret af Clean Clothes Campaign, der gennem længere tid har kritiseret den svenske modekoncern.

På svensk TV4 kunne man onsdag aften i det svenske dokumentarprogram Kalla Fakta se, at lønnen for arbejdere i Cambodja er på 2,5o kr. i timer – hvilket ifølge programmet betyder, at arbejderne ofte lider af underernæring selv om de har overarbejdstimer og kummerlige leveforhold.

“På trods af at lønnen til arbejderne kun udgør mellem 1% til 3% af prisen i butikkerne, så har H&M nægtet at tage reelle skridt for at sikre arbejderne en løn de kan leve af,” siger Klaus Melvin Jensen, kampagneleder hos Aktive Forbrugere, i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen fra Aktive Forbrugere besvimede over 2400 arbejdere i Cambodja i 2011 alene.

”H&M har forsøgt at bortforklare massebesvimelserne med “massehysteri” bandt arbejderne. Dette samtidig med at de markedsfører sig som en af de mest etiske virksomheder i den globale tøjbranche”, siger Klaus Melvin Jensen.

Hos H&M afviser man kritikken og virksomhedens danske presseafdeling siger i et skriftligt svar til FashionForum, at:

”Vi genkender ikke det billede af os som fremstilles i programmet Kallefakta. H&M er en af de virksomheder, der gør allermest for at fremme udviklingen i lønningerne, så derfor er vi naturligvis kede af den fremstilling af H&M, der vises i programmet.”

H&M henviser til H&Ms svenske hjemmeside, hvor man blandt andet kan følge sagen i en række artikler. Her kan man blandt andet læse, at H&M arbejder på politisk niveau for at få en samlet aftale om minimumsløn.

”At minimumslønningerne ikke er til at leve af, er et brancheproblem i mange produktionslande. H&M er selvfølgelig positive overfor en forhøjelse af lønnen til tekstilarbejderne i vore leverandørers fabrikker. Derfor samarbejder vi også med andre varemærker og fører endda kravet om at minimumslønninger skal være til at leve af på politisk niveau. Vi vil have en bestående ændring som forhandles mellem arbejdere og arbejdsgivere. Dette bør ske gennem kollektivaftaler, der kommer alle tekstilarbejdere i et land tilgode.”

Dermed læner H&M sig op af danske Bestseller, der for nylig blev udsat for samme kritik, og som havde følgende svar til FashionForum.

I dag er der også aktioner mod H&M i Stockholm og Oslo. I de seneste uger har der været aktioner i Paris, London, Bruxelles, Amsterdam og Chicago.