Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi, Udland

Bestseller erkender ansvar: Minimumsløn i Bangladesh er for lav

Bestseller svarer på kritikken om, at virksomhedens leverandører i Bangladesh betaler en så lav løn, at den er umulig for arbejderne at leve af.
Bestseller svarer på kritikken om, at virksomhedens leverandører i Bangladesh betaler en så lav løn, at den er umulig for arbejderne at leve af.

I den forløbne uge har Danmarks største modevirksomhed, Bestseller, været udsat for massiv kritik. Bestseller har nemlig leverandører i Bangladesh, og her er minimumslønninger så lave, at arbejderne har svært ved at leve af dem.

Det er Berlingske Business, der har regnet sig frem til, at Bestsellers leverandører betaler en minimumsløn i Bangladesh ligger på omkring 1,06 kr. i timen.

Kan ikke løfte alene
Kritikken mod Bestseller er dog ikke rettet det rigtige sted, lyder det fra modevirksomheden, der sammen med en række andre store modevirksomheder har henvendt sig til den bangladeshiske regering, for at få hævet mindstelønnen. For som enkeltvirksomheder, kan man ikke løfte lønnen alene.

”Vi er enige i, at den fastsatte minimumsløn i Bangladesh er for lav. For at sikre et stabilt arbejdsmarked i Bangladesh skal den praktiske implementering af højere lønninger ske på industriniveau via en stigning af den regeringsfastsatte minimumsløn, som bør justeres løbende,” siger Dorte Rye Olsen, CSR-ansvarlig hos Bestseller, til FashionForum.dk.

Har selv et ansvar
Hos Bestseller afviser man derfor ikke, at man selv har et ansvar for, at arbejderne skal aflønnes ordentligt – men, lyder det, man kan ikke selv bare diktere lønnen.

”Vi mener, at vi sammen med andre interessenter og branchen har et medansvar i at bruge vores indflydelse på at tilskynde denne proces samt at arbejde kontinuerligt for at forbedre arbejdernes forhold i samarbejde med vores leverandører,” lyder det fra Dorte Rye Olsen, der fortsætter:

”Da vi køber varer fra selvstændige virksomheder i Bangladesh, kan vi ikke direkte diktere lønnen, bl.a. fordi vi ikke er de eneste samarbejdspartnere med leverandøren.”

Ikke ramt af konflikter
Indtil nu har Bestseller ikke været ramt af konflikter som følge af arbejdsnedlæggelser og demonstrationer mod de lave lønninger. Men det er alt andet lige vigtigt, at man kan have sin sourcing på et stabilt marked.

”Vi og vores leverandører har ikke været direkte ramt af konflikterne, men vi er naturligvis bekymret over udviklingen, da vi ønsker et stabilt sourcingmarked i Bangladesh med arbejdere, der løbende opnår bedre arbejdsvilkår,” afslutter Dorte Rye Olsen.