Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Bæredygtig modeudstilling populær i udlandet

Den nordiske udstilling Ny Nordisk Mode, der herhjemme blev vist på Designmuseum Danmark under modeugen, er blevet så populær, at den rejser rundt.
Den nordiske udstilling Ny Nordisk Mode, der herhjemme blev vist på Designmuseum Danmark under modeugen, er blevet så populær, at den rejser rundt.

Den nordiske udstilling Ny Nordisk Mode, der herhjemme blev vist på Designmuseum Danmark under modeugen, er blevet så populær, at den rejser rundt.

Udstillingen er bygget op om 15 skandinaviske designeres arbejde med bæredygtige og innovative materialer. De 15 designere var under Copenhagen Fashion Summit tilbage i maj en del af en designkonkurrence, der blev vundet af Rützou. Alle de designs udstilles nu under navnet Ny Nordisk Mode – og nu rejser udstillingen rundt og giver inspiration til modefolk rundt omkring.

Ny Nordisk Mode har allerede været udstillet i København, Stockholm og New York – og nu rykker en del af tøjet til Paris, hvor det er en del af åbningsshowet under Ethical Fashion Show Paris – den største messe for bæredygtig mode i Europa.

Hos NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical, red.) der står bag Copenhagen Fashion Summit og den bæredygtige designkonkurrence, er man glade for den gode opmærksomhed udstilling får.

”Formålet med Ny Nordisk Mode er at vise, at bæredygtighed ikke behøver kompromittere kvalitet og design. Det handler om at inspirere branchen til at tage udfordringen op og begynde at arbejde med nogle af de teknikker og materialer, som vil dominere fremtidens tekstilproduktion,” siger Johan Arno Kryger, projektleder hos NICE, til FashionForum.dk.

Og udstillingen er slet ikke færdig med at rejse rundt, siger han – for den skal videre på turne rundt i verden.

”Derfor er det også meget positivt at udstillingen får så meget opmærksomhed – ikke bare indenfor Danmarks grænser, men i hele verden,” lyder det fra projektlederen, der håber, at den kan være med til at sætte fokus på nogle af de store udfordringer, modebranchen står overfor.

For selvom det er sagt ganske mange gange før, så er tøj- og tekstilproduktion en af verdens mest forurenende brancher.

Vidste du fx at:
–    Mindre end én pct. af verdens bomuldsproduktion foregår økologisk
–    Til produktion af en almindelig t-shirt anvendes omkring 2.000 liter vand i processen fra bomuldsfrø til butikshylde
–    Tøjforbruget i en gennemsnitlig husholdning udleder CO2 svarende til en biltur på 9.500 km og bruger 200.000 liter vand – det svarer til at fylde 1.000 badekar til kanten.
–    Hvis du bruger dit tøj ni måneder ekstra, kan du spare miljøet for 30 pct. belastning. Det svarer til at man sparer mere end 48 mia. kr. i distribution, vask og affaldshåndtering.
–    I en gennemsnitlig husholdning har en tredjedel af garderoben (det svarer til for 7.500 kr. tøj) ikke været brugt inden for det seneste år. Oftest fordi tøjet ikke længere passer.

Kilde til facts: NICE