Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Økonomi

Radikale Venstre: Indfør pant på brugt tøj

Lone Loklindt, miljøordfører hos Radikale Venstre, foreslår et pantsystem, så man kan komme tøjspild til livs - og samtidig skal det tilskynde branchen til at genbruge flere materialer.
Lone Loklindt, miljøordfører hos Radikale Venstre, foreslår et pantsystem, så man kan komme tøjspild til livs - og samtidig skal det tilskynde branchen til at genbruge flere materialer.

Jagten på at komme tøjspild til livs har allerede været i modebranchens fokus. Senest med Bestseller, der har lanceret forbrugerkampagner hos blandt andet Jack & Jones. Nu bebuder de Radikale, at partiet opper kampen for en mere bæredygtig modebranche.

Det er partiets miljøordfører Lone Loklindt, der til FashionForum fortæller, at hun ønsker at halvere tøjspildet inden 2020.

”Danskere er storforbrugere af tøj og sko. Derfor foreslår Radikale Venstre, at tøjspildet halveres inden 2020. Der er et stort ressourcepotentiale i vores tøj, som i dag går til spilde,” fortæller miljøordføreren i en mail til FashionForum og påpeger, at hver dansker i gennemsnit skiller sig af med omkring 13 kilo tøj om året.

Går glip af materialer
Ifølge Lone Loklindt havner kun halvdelen i containere til tøj, hvoraf kun 15-20 pct. sendes til forbrænding.

”Dermed går vi glip af værdifulde materialer og udleder unødigt CO2. Tidligere videnskabelige rapporter fra EU’s Joint Research Centre peger på, at tekstilerne står for 10 pct. af de samlede miljøbelastninger ved forbrug,” siger hun og fortsætter:

”Der er altså en stor miljøgevinst ved at reducere miljøbelastningen fra tøj. Samtidig er der et oplagt eksportpotentiale i bæredygtigt tøj, da Danmark allerede er langt fremme inden for tøjdesign og miljøteknologiske løsninger.”

Indfør pant på tøj
Radikale Venstre vil nedbringe tøjspildet ved blandt andet at etablere en forretningsmodel, der gør det mere attraktivt for både producenter og forbrugere at genanvende tøjet.

”Vi foreslår, at der udvikles et retursystem for tøj i stil med det, vi kender flasker, så man som borger let kan skille sig af med sit aflagte tøj i fx sorteringsautomater ved supermarkeder,” siger Lone Loklindt, og peger på, at det skal være nemt for forbrugerne.

”Det skal være nemt at aflevere brugt tøj. I dag går alt for mange ressourcer til spilde, fordi vi ikke har et effektivt retursystem. Pant er en mulighed, der virker, men jeg er også åben over for andre modeller.”

Initiativet skal både virke over for forbrugerne, være rodfæstet i branchen og tilskynde producenterne til at bruge flere blandingsprodukter, mener Lone Loklindt.

På høje tid
Hos NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical, red.) der stod bag Copenhagen Fashion Summit, verdens største topmøde for bæredygtig møde, mødes miljøordførerens forslag med kyshånd. Det er nemlig på tide, at der også kommer politisk fokus på vores forbrug, mener man.

”Det er på høje tid, der kommer et øget politisk fokus på den kæmpe ressource som ligger gemt i vores brugte tøj – både for samfundet som helhed og for de enkelte aktører i branchen,” fortæller Jonas Eder-Hansen, udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute, der er tovholder på NICE-projektet.

Danmark har nemlig god tradition for at genbruge på mange andre områder, påpeger Jonas Eder-Hansen og mener, at det derfor med fordel kan overføres til tøj. Og samtidig er det helt i tråd med, at fremtiden bliver nødt til at blive mere bæredygtig i modebranchen.

”Med et stigende pres på de mest anvendte materiale som bomuld og polyester vil den internationale mode- og tekstilbranche efterspørge løsninger, der kan fremtidssikre råvarelevering til en overkommelig pris,” mener han.

Penge skal følge med
Radikale Venstre foreslår, at retursystemet er ejet af branchen og reguleret af Miljøministeriet, som det er tilfældet med Dansk Retursystem for flasker. Og selvom man hos NICE klapper i hænderne over forslaget, skal der alligevel huskes på, at der skal følges op med en pose penge, hvis det skal være realistisk.

”Der er selvfølgelig nødt til at følge penge med for at kunne etablere et så nyt og omfattende system samt uddanne og oplyse befolkningen. Et første skridt må være en forsøgsordning – og det vil vi gerne være med til at støtte op om,” afslutter Jonas Eder-Hansen.