Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Detail: Danskerne køber mere tøj og mindre mad

Danskerne havde pengepungen marginalt mere fremme i maj i forhold til april måned. Således gik detailsalget et mulehår frem med 0,2 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Borsen.dk.
Danskerne havde pengepungen marginalt mere fremme i maj i forhold til april måned. Således gik detailsalget et mulehår frem med 0,2 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Borsen.dk.

Danskerne havde pengepungen marginalt mere fremme i maj i forhold til april måned. Således gik detailsalget et mulehår frem med 0,2 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Borsen.dk.
 
"Der er stadig ikke mange tegn på, at forbrugerne herhjemme er begyndt at finde tegnebogen frem af gemmerne, når det kommer til at købe varer ind," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken til Borsen.dk og henviser til, at dagens stigning skal ses i lyset af et fald i sidste måned på 1 pct.
 
Tøjsalget er med til at trække det samlede forbrug op. Varegruppen beklædning steg med 1,3 pct. i maj i forhold til april. Omvendt faldt salget indenfor fødevarer og andre dagligvarer med 0,3 pct.
 
Forbrugsvarer steg også en smule og endte 0,4 pct. højere i forhold til april.
 
Det er ottende måned i træk, at fødevarersalget falder i Danmark. Med dagens tal er detailsalget for fødevarer desuden det laveste i 12 år, hvis man ser bort fra april 2010, hvor tallene ikke er fuldt ud renset for effekten af påskens placering i måneden.
 
Selvom det samlede detailsalg er gået frem med 0,2 pct. siden sidste måned ligger det lavere, end det gjorde for et år siden. Sammenlignet med maj måned sidste år ligger salget nu 0,2 pct. lavere.
 
"Dagens tal er fortsat en klar påmindelse om, at privatforbruget fortsat er under pres og at der på ingen måde er indikationer på, at udbetalingen af efterlønspengene har trukket privatforbruget op i et højere gear. De fortsat skuffende detailslagstal ligger sig således i kølvandet på den faldende forbrugertillid som vi fik tal for forleden, der peger i retning af, at vareforbruget formentlig ikke udviklede sig positivt i andet kvartal," vurderer Jes Asmussen.
 
Han bakkes op af Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.
 
"Detailsalgstallene bekræfter billedet af, at efterlønspengene ikke har givet noget løft i forbruget endnu. En stor del af pengene blev udbetalt i netop april og maj, men der er altså ikke sket noget synligt løft i salget i de to måneder, tværtimod," konstaterer privatøkonomien.
 
Fødevarer og dagligvarer er faldet med 2,6 pct. i forhold til maj måned sidste år. I samme periode er beklædning og andre forbrugsvarer steget med henholdsvis 1,8 pct. og 1,5 pct.
 
Danmarks Statistik har ændret praksis omkring tal for detailsalget. Derfor kommer tallene nu ca. 10 dage før, de plejer for tre varegrupper.
 
Kilde: Borsen.dk