Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

BMI-kontrol forhindrer ikke syge modeller på podierne

En BMI-grænse er ikke vejen frem i kampen mod modeller med spiseforstyrrelser, mener Steen Andersen, der er generalsekretær i LMS - Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
En BMI-grænse er ikke vejen frem i kampen mod modeller med spiseforstyrrelser, mener Steen Andersen, der er generalsekretær i LMS - Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

En BMI-grænse er ikke vejen frem i kampen mod modeller med spiseforstyrrelser, mener Steen Andersen, der er generalsekretær i LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. 

Det er længe blevet diskuteret, hvorvidt de tynde idealer egentlig har en indflydelse på udviklingen af en spiseforstyrrelse, men måske er det på tide at skifte fokus og i stedet kigge lidt på selve idealerne, mener han:
 
”Hvis vi tror, vi kan forhindre en spiseforstyrrelse blandt modeller, fordi vi indfører en BMI-grænse, så tager vi fejl,” siger Steen Andersen til FashionForum. 
 
BMI-grænser hjælper ikke

Det har længe været på tale at indføre en grænse for, hvor tynde modeller må være i et forsøg på at sikre sig, at der ikke sendes usunde eller decideret syge modeller ned ad podierne. Men det vil ikke hjælpe, mener Steen Andersen, da der statistisk set er langt flere modeller, der lider af bulimi end af anoreksi. 
 
Bulimi er en spiseforstyrrelse der er karakteriseret ved overspisning flere gange om ugen, efterfulgt af opkastninger eller misbrug af afførings og/eller slankepiller.
 
Og bulimi kan ikke spottes blot alene ud fra BMI, da mange bulimikere ikke er undervægtige, fortæller Steen Andersen.  
 
Udelukker sunde modeller

Omvendt vil en BMI-grænse på 18,5, der er grænsen til undervægtig, også lukke døren for flere sunde modeller, fortsætter Steen Andersen og tilføjer:
 
”En 15-årig vil ofte have et BMI, der ligger under 18, men dét betyder ikke, at hun er undervægtig,” siger Steen Andersen 
 
De tynde modeller er ikke årsagen
Steen Andersens kritik kommer som følge af en rapport, udarbejdet af London School of Economics and Politican Science (LSE).  Forskerne fra LSE peger nemlig i en ny undersøgelse på, at såkaldt normalvægtige – og helt almindelige – piger risikerer at udvikle en spiseforstyrrelse som følger af den store eksponering af meget tynde modeller i medierne. 
 
Som konsekvens heraf lyder London-universitetets anbefalinger på, at man fra statslig side bør sætte en BMI-grænse for modeller på 18,5. 
 
 Men det er Steen Andersen fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade helt uenig. Han mener, at man glemmer at se på en række af de problemer, der spiller en væsentlig rolle i udviklingen af en spiseforstyrrelse, når man blot skyder skylden på modebranchen og de tynde modeller.
 
”En ung pige med et stabilt selvværd vil ikke udvikle en spiseforstyrrelse blot ved at se på tynde modeller, det er mere modellerne selv, der lider under et stort pres, og det er deres sundhed, der skal fokuseres på,” understreger han over for FashionForum.dk. 
 
Ikke tilfreds med idealerne

”Det manglende selvværd, som mange unge kæmper med, skal søges i en bredere sammenhæng end blot i et slankt modeideal,” fortsætter han, inden han understreger, at landsforeningen dog ikke af den grund er helt tilfreds med modebranchens eksisterende idealer:
 
”Dermed ikke være sagt, at LMS ikke godt kunne tænke sig mere naturligt udseende modeller.” 
 
Steen Andersen mener, også at det vil give folk en falsk tryghedsfølelse, hvis modellernes sundhed udelukkende blev målet på BMI. 
 
Hvis det skal vurderes, hvorvidt en model lider af en spiseforstyrrelse, skal der foretages et mere dybdegående sundhedstjek for at kunne slå det fast, mener han. 
 
26 spørgsmål

Sundhedstjekket skal således blandt andet omfatte en BMI-måling i forhold til alder og udviklingsstadie. Dertil kommer et afkrydsningsskema, indeholdende 26 spørgsmål, der skal afdække modellens spisemønstre, og videre kan lægen rådgive modellerne om håndtering af krævende fotoopgaver og modeshows. 
 
Steen Andersen er mere end enig i, at der skal gøres noget mere aktivt i modebranchen for at forebygge de usunde idealer. Det skal bare ske i et langt mere omfattende omfang end blot med en BMI-minimumgrænse. 
 
Foto af kampagnen Nolita by Oliviero Toscani 
 
Læs flere artikler om modellers sundhed lige her