Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Den Gamle By viser 1700-tals mode

Under navnet Sko og Accessories – hot mode i 1700-tallet vises luksus, forskellige tidsperioder og 1700-tallets luksuriøse tilbehør
Under navnet Sko og Accessories – hot mode i 1700-tallet vises luksus, forskellige tidsperioder og 1700-tallets luksuriøse tilbehør

I Den Gamle By i Aarhus har man netop åbnet dørene for en ny modeudstilling. Under navnet Sko og Accessories – hot mode i 1700-tallet vises luksus, forskellige tidsperioder og 1700-tallets bud på nutidens såkaldte must haves til rejsen, jagten og bordet. Udstillingen viser blandt andet datidens trendy tilbehør som vifter, sko, tasker, bæltepunge og kridthuse i luksuskvalitet.

”1700-tallet er et spændende århundrede med oplysningstid, nye ideer om frihed og lighed og barndommen, der bliver et begreb. Ideerne influerede på moden blandt andet ved, at der kom større bevægelsesfrihed i mænds og drenges tøj i mod slutningen af 1700-tallet,” siger Tove Engelhardt Mathiassen, museumsinspektør og ekspert i tekstiler og dragter, i en pressemeddelelse.

Hun har tilrettelagt udstillingen, der er en del af 1700-tals festivalen i Aarhus.

Tre stilperioder

Blandt de 80 genstande der udstilles, kan man se eksempler på alle århundredets stilperioder. Og 1700-tallet havde tre store stilperioder, mener Tove Engelhardt Mathiassen. Den første tredjedel faldt sammen med barokken, og stilen bar præg af symmetriske mønstre og mørke, kraftige stoffer.

Den midterste del af 1700-tallet bød på rokokoen og var præget af handelen med Kina. Lette silkestoffer med blomstermønstre i pastelfarver og asymmetriske former i symmetri var moderne, mens der i de sidste 30 år var dømt Louis Seize, direkte inspireret af oldtidsbyerne Herculanum og Pompeji. Hvidt var her moderne og stofferne havde lodrette striber, guirlander og sløjfer.

Luksus for de få

Ligeledes bar 1700-tallets luksusmode præg af at være for de få. Undersåtternes forbrug reguleredes nemlig af importforbud og importtold på bestemte varer – de såkaldte luksusforordninger. Magthaverne kunne på den måde opretholde deres status og symboler – der var forskel på folk, og den markeredes blandt andet gennem adgangen til luksusvarer.

Udstillingen kører i Møntmestergården i Den Gamle By i Aarhus resten af året.