Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Nørgaards no. 101 i Højesteret

Jørgen Nørgaards ikon-T-shirt er i disse dage genstand for dommernes vurdering i kopisag.
Jørgen Nørgaards ikon-T-shirt er i disse dage genstand for dommernes vurdering i kopisag.

Jørgen Nørgaards ikon-T-shirt er i disse dage genstand for dommernes vurdering i kopisag.

Sagen går på, om den klassiske og prisbelønnede t-shirt er blevet kopieret af firmaet Rebecca Mode, som har sendt en lignende t-shirt "Heart Beat" på markedet, skriver Business.dk i dag.

Kopisager er ikke ukendte i det danske retssystem, men det unikke i denne sag er, hvorvidt den klassiske – og enkle – men dog ikoniske, stramme T-shirt er så designmæssigt enestående, at den er beskyttet af ophavsretsloven.

Hvis ja, er det første gang et stykke tøj opnår denne status, skriver business.dk.

T-shirten regnes som et ikon i dansk mode, men Rebecca Modes advokat affærdiger dette med den begrundelse, at no.101 ikke er et komplekst produkt, og en beskyttelse af ophavsretsloven ville forårsage en "urimelig fastlåsning af modeområdet, hvor det er helt almindeligt, at man inspireres af hinanden", skriver avisen.

Sagen er tidligere blevet behandlet i Sø- og Handelsretten, hvor kun en enkelt af de tre dommere ville skrive under på, at Jørgen Nørgaards ophavsret var krænket-.  Retten konkluderede dog, at Rebecca Mode var gået lige lovlig tæt på Jørgen Nørgaards design, og dømte firmaet til at betale en erstatning på 100.000 kr. Til gengæld skulle Nørgaard betale 40.000 kr., fordi et fogedforbud var nedlagt med urette, skriver Business.dk

Rebecca Mode vil i løbet af de næste to dage fremlægge godt 60 trøjer for derved at demonstrere at mange andre firmaer har lavet lignende T-shirts uden at blive retsforfulgt.

Der forventes en afklaring primo næste uge.