Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Modebranche erkender kollektivt svigt

Flere modevirksomheder øger nu opmærksomheden på skadelige stoffer og erkender behovet for en opstramning.
Flere modevirksomheder øger nu opmærksomheden på skadelige stoffer og erkender behovet for en opstramning.

Flere modevirksomheder øger nu opmærksomheden på skadelige stoffer og erkender behovet for en opstramning. Det skriver Business.dk.

På dagen hvor modebranchen er indkaldt til krisemøde hos miljøministeren kommer der nye indrømmelser fra store modevirksomheder. Denne gang er det en af tidens mest succesfulde modevirksomheder Day Birger et Mikkelsen, som fortæller, at virksomheden ikke har haft nok opmærksomhed på skadelige kemikalier i deres produkter.

Sommerens overskrifter om skadelige stoffer i tøj fra IC Companys og Bestseller har fået virksomheden til at nedsætte en såkaldt task force, der skal lave »en detaljeret gennemgang af kemikaliebrug hos alle leverandører«.

"Når sagerne dukker op på avisernes forsider, så er det klart, at vi i branchen tager emnet alvorligt. Vi kan ikke leve med at have regelsæt, som ikke overholdes, eller at der sælges produkter, som er skadelige. Derfor øger vi opmærksomheden på området," siger Keld Mikkelsen, direktør i Day Birger et Mikkelsen.

Han understreger, at virksomheden ikke har overtrådt kemikalielovgivningen, men at man fem til seks gange om året har fundet skadelige stoffer i dens tøj, som man fik bremset, inden det nåede ud til forbrugerne.

Også Danmarks tredjestørste modeforhandler BTX Group med mærker som B.Young og Blend oplyser, at skadelige stoffer har fået for lidt opmærksomhed i virksomheden.

"På baggrund af sommerens sager har vi gennemgået vores egne procedurer, og det har vist sig, at vi ikke har været opmærksomme på de forpligtelser, vi har til at anmelde forhold til miljø- og sikkerhedsmyndighederne," siger Søren Bach, adm. direktør i BTX Group.

Han fremhæver, at virksomheden ikke har brudt kemikalielovgivningen, men opstramninger er på dagsordenen.

"Den aktuelle bevågenhed har medført, at vi vil gennemgå vore kontrolsystemer endnu engang for at vurdere, om der skal foretages en yderligere opstramning," siger Søren Bach.

Selv om en stor del af den såkaldte REACH-forordning, som regulerer kemikalier i EU, trådte i kraft i sommeren 2009, så har en af branchens organisationer ikke opdateret sine medlemmer om den.

"I vores organisation har vi ikke været opmærksom på REACH. Vi har ikke fået information om den fra myndighederne, og når vi ikke kender den, så er der formentlig også en del andre, der heller ikke gør," siger Eva Kruse, direktør i Danish Fashion Institute, der repræsenterer 92 modevirksomheder.

Hos den lidt større brancheorganisation Dansk Mode & Textil har man oplyst om REACH-forordningen på sin hjemmeside, men organisationens miljøchef Aage K. Feddersen erkender, at organisationen ikke har været tydelig om, hvordan forbrugerne bør oplyses ved fund af skadelige stoffer.

"På det område er det ikke umiddelbart indlysende, hvad man skal gøre, og hvad man skal sige. Det er klart noget, som vi skal have på plads nu," siger han.

Han forventer, at organisationen i samarbejde med ministeren hurtigt vil få udarbejdet en konkret vejledning til modevirksomheder på området.

På baggrund af sommerens lovbrud og fortielser fra Bestseller og IC Companys forventer Jens Birkemose, der som direktør i Dansk Detail repræsenterer detailbutikkerne, at modeleverandørerne nu strammer op.

"Lovgivning er lovgivning, og den skal følges. Hvis man kun må køre 50 kilometer i timen, så nytter det jo heller ikke noget, at du kører 75 og så vælger at sige, at du ikke kendte lovgivningen," siger Jens Birkemose, der dog er meget tilfreds med, at modeleverandørerne nu udviser forandringsvillighed.

Bestseller, IC Companys og modebranchens organisationer vil i dag forklare årsagen til sommerens stribe af sager om skadeligt tøj på et møde hos miljøminister Karen Ellemann (V). Hun har på forhånd bebudet øget kontrol med modebranchen.

Kilde: Business.dk