blogpost_Ro i økonomien på Designskolen Kolding
Rektoren har sikret Designskolen Kolding en ekstrabevilling på mere end 10 mio. kr.Efter et ærefrygtindgydende lobbyarbejde på ministerielt plan er det sidste uge lykkes Elsebeth Gerner at sikre Designskolen Kolding en ekstra bevilling på over 10 mio. kr. fordelt over de næste fire år.
Baggrunden for bevillingen skal ses i to faktorer. Dels har DK gennem en lang årrække fået 10.000 kr. mindre pr. elev end Danmarks Designskole, når man fraregner en række driftsomkostninger som forventeligt er større i København end i Kolding. Denne forskel har ikke haft nogen officiel begrundelse, og er foregået uden skelen til, hvad der rent faktisk leveres af kvalitet fra både undervisere og afgængeres side på de respektive institutioner.
Denne forskel er nu udlignet, således at begge institutioner har nøjagtigt samme budget pr. studerende.
Ydermere er begge designskoler efter årelange forberedelser begge blevet akkrediteret universitetsstatus, hvilket vil sige at de nu selv kan uddanne kandidater på universitetsniveau samt principielt have retten til at indskrive forskere hos sig selv. Det kunne de ikke før, forskere på de respektive skoler har skulle være tilknyttet forskerskoler andetsteds. Man har som institution eksempelvis ikke ret til at forvalte Ph.D.-uddannelser, når man ikke er godkendt til at gøre det. Det er man nu.
Forskning er godt og bidragende til en masse aspekter på designskolerne – det skal jeg jo synes – men det er også lønmæssigt tungt, i forhold til da man alene havde faglærere ansat. Dette har der ikke været kompenseret for på designskolernes budgetter. Det vil sige, at begge skoler har være påtvunget at opstarte forskning som har kostet andre steder, fordi der simpelthen ikke har fulgt ekstra midler med forskerstillingerne.
Dette er nu også slut, idet begge designskoler får bevillinger som tilsvarer arkitektskolernes, da disse længe har haft universitetsstatus.
Hurra fordi vi ikke længere skal få 2+2 til at give 5, 6, 7 eller 10 i Kolding.