Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Artikel:Vinderne af New Edition udstiller

Se vinderkollektionerne fra årets nye talentkonkurrence i centrum af København.
Se vinderkollektionerne fra årets nye talentkonkurrence i centrum af København.

Under den netop overståede Copenhagen Fashion Week SS11 udpegede en jury tre af de bedste afgangselever fra Danmarks Designskole, Designskolen Kolding og TEKO. Udover at kunne kalde sig vindere af konkurrencen New Edition SS11, udstiller de tre designere deres vinderkollektioner i Illum netop nu og to uger frem. De tre vinderne blev valgt ud fra fire overordnede temaer; kvalitet i materiale og håndværksmæssig kunnen, hvorvidt kollektionen er salgbar, koncept og sammenhæng i kollektionen samt kreativitet.

I anledning af udstillingen har FashionForum.dk spurgt vinderne om deres tanker bag deres kollektion og hvad fremtiden byder på.

De tre vindere er: Anne Birkjær Bitsch (Danmarks Designskole)
, Anja Merete Larsen (Designskolen Kolding) og Lone Schmidt (TEKO) – rækkefølgen er ikke prioriteret.

[[addon]]ANNE BIRKJÆR BITSCH (Danmarks Designskole)


Hvordan vil du beskrive din egen kollektion?

”Idéen bag min kollektion har været at skabe beklædningsdele, der kunne udtrykke en stemning eller en følelse. Jeg har arbejdet med forskellige tekstile eksperimenter og har haft en meget grafisk og tekstil tilgang til udviklingen af min kollektion, hvor jeg ud fra mine egne kollager har arbejdet med enkle silhuetter”.

Hvordan ser du din kollektion i et salgsmæssigt perspektiv?
”Jeg vil sige at den er salgbar. Noget af kollektionen er selvfølgelig mindre salgbart og mere showpiece, men jeg synes at kollektionen indeholder en god kombination af brugbare dele og dele, der mere er skabt for at understrege en stemning. Jeg har heller ikke arbejdet med salgbarhed eller haft en konkret målgruppe for øje”.

Har du fået nogen bestillinger?
”Jeg har fået nogle forespørgsler på den farverige jakke, som er udstillet i Illums vindue, men mine ting er svære at reproducere, så prisen er derfor herefter”.

Hvordan ser fremtiden ud for dig som designer?
”Lige nu har jeg mest lyst til at arbejde for et firma, lære branchen bedre at kende og få mig et netværk. Jeg har ikke lyst til at starte selv, det kræver mere erfaring og det er et stort økonomisk sats, så indtil videre er fremtiden uvis”.

Juryens ord om Anne Birkjær Bitsch:
”Vi så store armbevægelser hos Anne Birkkjær Bitsch. Der var franske fornemmelser og udenlandsk potentiale”.

[[addon]]ANJA MERETE LARSEN (Designskolen Kolding)

Hvordan vil du beskrive din egen kollektion?
”Min kollektion er inspireret af det adelige liv og jagt. Det er klassisk tilskåret tøj, med accessories, der er lavet ud fra idéen om jægeren, der bærer sit bytte. Mine accessories er aftagelige og gør dermed tøjet mere brugbart. Elementerne i tøjet er blandt andet tweed og er valgt med inspiration fra dyrenes camouflageprincip. Den hvide farve har jeg valgt, da den fungerer som signalfarve og giver en oplevelse når man ser tøjet både på afstand og tæt på. Farver, teksturer og overflader inspirerer mig meget”.

Hvordan ser du din kollektion i et salgsmæssigt perspektiv?
”Jeg ser min kollektion som meget brugbar. Mine acessories er selvfølgelig showpieces, der er lavet for at tiltrække opmærksomhed og forstærke udtrykket. Det kan man jo tone ned og op efter behov. Umiddelbart ser jeg min kollektion begå sig på det europæiske marked, men selve tøjet kunne også godt sælges i Danmark. Indtil videre har jeg fået enkelte henvendelser på min kollektion fra udenlandske virksomheder, og jeg synes da også at udlandet kunne være en spændende udfordring”.

Hvordan ser fremtiden ud for dig som designer?
”På nuværende tidspunkt skal jeg ikke være selvstændig. Jeg vil gerne ud og have noget erfaring og få et netværk til gode samarbejdspartnere og eventuelle produktionssteder, hvis jeg en dag vil være selvstændig. Men der er mange udfordringer, såsom hele det økonomiske aspekt”.

Juryens ord om Anja Merete Larsen:
”Konstruktionen var i top og konceptet for kollektionen, der ledte tankerne hen på britisk landadel, var gennemført, uden at det blev for meget kostume” .

[[addon]]LONE SCHMIDT (TEKO)

Hvordan vil du beskrive din egen kollektion?
”Da jeg er uddannet konstruktør, har jeg udviklet kollektionen ud fra tegninger lavet af en anden, som jeg så har fortolket. Derfor har jeg arbejdet meget med pasform, silhuetter og tekniske udfordringer. Kollektionen er meget feminin og kropsnær, og det har været en svær opgave at få noget meget stift til at arbejde sammen med de mere løse og bløde tekstiler. Selve den tekniske proces og konstruktionen har været i fokus og har været en stor udfordring”.

Hvordan ser du din kollektion i et salgsmæssigt perspektiv?
”Som kollektionen er nu, er den kun egnet til en catwalk. Tekstilerne er meget skrøbelige, og de stive og bløde tekstiler har svært ved at arbejde sammen. Men hvis man brugte andre tekstiler, der var holdbare, kunne kollektionen godt fungere på det danske marked på grund af de rene linjer og enkle silhuetter”.

Hvordan ser fremtiden ud for dig som konstruktør?
”Jeg er allerede blevet ansat som konstruktør i Bestseller, som kontaktede mig efter de havde set min afgangskollektion, der nu er udstillet i Illum.”

Juryens ord om Lone Schmidt:

”Lone Schmidts kollektion var mindre larmende end de to andre vindere. Umiddelbart er det den mest salgbare kollektion, som den ser ud på podiet”.

Udstillingen kan ses i Illum på 4. sal og i et af Illums vinduer, der vender ud til Strøget til og med d. 4. september 2010. Se også fotograf Lars Engelgaards fotoudstilling med backstagebilleder fra designskolernes afgangsshows.[[addon]]
New Edition er iværksat af Modezonen og har til formål at styrke vækstlaget og sætte fokus på designskolernes talentmasse. Projektet skal promovere morgendagens designtalenter og herved bidrage til Danmarks fortsatte position som innovativ mode- og designnation.

Juryen bestod af:
Ane Lynge-Jorlén (Dr. og adjunkt i modehistorie, Parsons, Paris)
Isabel Berglund (Designer)
Rasmus Storm (Indehaver af Storm)
Carla Christine Bruus Strube (Chefredaktør, FashionForum.dk)
Gisle Mardal (Executive Manager, Norwegian Fashion Institute)

Læs mere her.